10 najzdrowszych produktów do jedzenia

Sierpień 29, 2017

Na tuzin produktów, które znalazły się na liście tego co najzdrowsze dla nas, są tylko dwa odzwierzęce, w tym jeden pokarm mięsny. Oto lista 10 najzdrowszych produktów do jedzenia według amerykańskiego Centrum Wiedzy i Spraw Publicznych.

Lista tego co najlepiej jeść, by być zdrowym jest w pełni fleksitariańska. Stworzyła ją instytucja, która od 1971 roku opisuje i bada rynek zdrowia i produktów spożywczych. Centrum Wiedzy i Spraw Publicznych podkreśla, że zdrowa dieta zawiera więcej owoców, warzyw, orzechów, zbóż i niskotłuszczowych produktów mlecznych oraz mniej soli, słodkich napojów, białej mąki i czerwonego mięsa. Przedstawiam więc listę:

10 najzdrowszych produktów do jedzenia

Moje tłumaczenie raportu Centrum Wiedzy i Spraw Publicznych z USA:

  1. Bataty, czyli słodkie ziemniaki

10 najzdrowszych produktów do jedzenia Są super gwiazdami właściwości odżywczych. Napakowane są karotenoidami, są dobrym źródłem potasu i błonnika. Polej pokrojone we frytki kawałki słodkich ziemniaków oliwą z oliwek i podsmaż lekko aż trochę zbrązowieją. Posyp jedną lub dwiema przyprawami, takimi jak cynamon czy chili.

  1. Mango

10 najzdrowszych produktów do jedzenia Kubek soku z mango zapewnia 100% dziennej dawki witaminy C, jedną trzecią dawki dziennej witaminy A oraz dobrą dawkę obniżającego ciśnienie krwi potasu i trzy gramy błonnika. Dodatkowo, mango jest jednym z tych owoców, które mają najmniej pozostałości po pestycydach.

  1. Zwykły (0%) grecki jogurt

10 najzdrowszych produktów do jedzenia Beztłuszczowy (0% tłuszczu), niesłodzony grecki jogurt ma przyjemną cierpkość smaku, która jest idealnym tłem dla słodyczy jagód, bananów czy naszych ulubionych płatków pełnoziarnistych. Jest zagęszczony, więc nawet wersja beztłuszczowa pozostaje zwarta i kremowa. A ubytek wody oznacza, ze ten jogurt ma dwa razy tyle białka, co zwykły (ma mniej wapnia) – około 15 gram na 140 gram jogurtu greckiego.

  1. Brokuły

10 najzdrowszych produktów do jedzenia Są naładowane witaminą C, karotenoidami, witaminą K i folianami (mój przypis: forma witaminy B9). Gotuj je na parze aż rozjaśni się ich zieleń i lekko zmiękną. Dodaj posypkę z parmezanu i polej świeżym sokiem z cytryny.

  1. Dziki łosoś

10 najzdrowszych produktów do jedzenia Tłuste ryby jak łosoś, które są bogate w kwasy omega3, mogą zredukować ryzyko ataków serca i udarów. A pochodzący z dzikich połowów łosoś jest bardziej przyjazny dla środowiska niż ten ze sztucznych hodowli (mój przypis: nie wiem skąd mają takie dane)

  1. Owsianka

10 najzdrowszych produktów do jedzenia Nie ważne, że to na szybko, że staromodnie czy w postaci grysika owsianego (mój przypis: owies krojony lub owies łamany), owsianka daje nam obfite pełnoziarniste śniadanie. Każde pół szklanki (suchej) owsianki ma 4 gramy błonnika i mniej więcej połowa to błonnik wysoko przyswajalny, który pomaga obniżać cholesterol. Nałóż na swoją ugotowaną owsiankę płatki podsmażanych migdałów i banany zamiast cukru czy soli. Albo spróbuj pokrojonego w kostkę jabłka z cynamonem i rodzynkami lub krojonej gruszki z orzechami i gałką muszkatołową.

  1. Ciecierzyca

10 najzdrowszych produktów do jedzenia Wszystkie rośliny strączkowe są zdrowe. Są bogate w białko, błonnik, miedź, foliany (mój przypis: forma witaminy B9), żelazo, magnez, potas i cynk. Ale ciecierzyca wystaje ponad przeciętność ponieważ jest uniwersalna. Szukajcie wersji niesolnej w kartonikach. Dodaj garść do wymieszane sałatki lub wmieszaj je w warzywny gulasz, leczo z curry czy zupy.

  1. Arbuz

10 najzdrowszych produktów do jedzenia Arbuzy są ciężarowcami w departamencie odżywczym. Standardowo serwowane dwa kawałki mają jedną trzecią dzienne dawki witaminy A i C oraz dobry zastrzyk potasu i zdrową dawkę likopenu w jedynie 90 kaloriami bez tłuszczu i soli. I ponieważ są pełno-sezonowym owocem arbuzy często są uprawiane lokalnie, co oznacza, że mają mniejszy ślad węglowy (mój przypis: mniej wytwarzane dwutlenku węgla) niż inne owoce.

  1. Dynia piżmowa

10 najzdrowszych produktów do jedzenia Ugotuj na parze kawałki pociętej dyni lub kup już obraną, uduś dynię w piekarniku, zmieszaj z czymś lub zrób zupę. To prosty sposób by dostać wiele witaminy A i C oraz błonnik.

  1. Sałaty i kapusty

10 najzdrowszych produktów do jedzenia Nie przegap szklarniowych zielenin takich jak jarmuż, kapusta, szpinak, gorczyca, botwina. Te wyróżniające się zielone liście naładowane są witaminami A, C, K, B9, potasem, magnezem, wapniem, żelazem i błonnikiem. Dodaj odrobine oliwy z oliwek z zmielonym czosnkiem, dopraw z czarnym pieprzem i sosem winegret z czerwonym winem.

 

 

Na podstawie materiałów (tekstu i zdjęć) z https://cspinet.org/eating-healthy/what-eat/10-best-foods


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt