Wegańskie ciastka czekoladowe

Przepis prosty, ale dający wiele smakowych emocji.

Składniki na solidną porcję na dwie blachy (i tak zobaczycie, że to za mało):

  • tabliczka dobrej jakości czekolady gorzkiej pokruszona na drobne kawałki (jeśli użyjemy mlecznej to ciastka będą równie dobre, ale już wegetariańskie)
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 szklanka oleju
  • 6 łyżek  kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

 

Potrzebujemy:

  • blachę do pieczenia (najlepiej dwie)
  • papier do pieczenia
  • piekarnik

 

Wstawiamy piekarnik na 180 stopni.  Do dobrze wymieszanego melanżu mąki , soli, sody, kakao i cukru dodajemy olej i wodę. Ciasto powinno być w miarę zwarte. Następnie formujemy z niego małe kulki  (mniejsze od piłek ping-pongowych). Blachę pokrywamy papierem do pieczenia. Na nim rozpłaszczamy kulki. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu 2-3 centymetrów miedzy ciastkami, bo one urosną. Pieczemy ciastka 6-10 minut w temperaturze 180 stopni. Odklejamy pyszności od papieru dopiero po ich wystygnięciu!

Smacznego!

Post Author: admin