Puszysty sernik z brzoskwiniami

Z tą puszystością to nie przesada. Oto przepis mojej babci na pyszny sernik. 

Potrzebna 1 puszka brzoskwiń. Blacha do pieczenia 25 na 35 cm.

Masa serowa – te składniki utrzeć na masę:

  • 0,5 kg sera białego mielonego
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ kostki masła

Polecam portal dla aktywnych fizycznie www.naukaifitness.pl


Spód – z tych składników wyrobić ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Odłożyć ¼ ciasta ze spodu na kruszonkę. Resztę ciasta na spód wyłożyć na blachę.

Puch – te składniki ubić

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

 

Na wyłożony już na blachę spód kładziemy masę serową. Wykładamy krojone w drobne kawałki brzoskwinie. Całość zalewamy ubitym puchem! Posypujemy resztką ciasta ze spodu. Całość wkładamy do piekarnika na 50 do 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Post Author: admin