Bataty z gzikiem, czyli jak dziennikarz Polsat News ubarwił tradycję

Przedstawiam Wam prosty przepis na bezmięsne i bardzo pożywne danie. Bataty z gzikiem stworzył specjalista od newsów a nie kuchni… Artur Adamczak 🙂

Bataty z gzikiem

To jeden z ciekawszych przepisów z ważnej dla fleksitarian, a więc ograniczających spożycie mięsa, serii #ObiadBezMięsa!

Na swoim profilu Artur napisał:

„Tak na nie, dziś patrzyłem w sklepie i myślę pyra jak pyra, a że słodka po poznańsku musi wyjść. I wyszły bataty z gzikiem”

Dodam, że “gzik” to charakterystyczne danie kuchni wielkopolskiej. Samo słowo wywodzi się oczywiście z gwary poznańskiej, gdzie gzik podawany razem z ziemniakami w mundurkach nosi nazwę “pyry z gzikiem.

Bataty z gzikiem, ala Artur Adamczak:

POTRZEBUJEMY

  • Dwa spore bataty
  • 200g twarogu chudego
  • Pół pęczka szczypiorku
  • Dwie łyżki śmietany 18%
  • Półtorej ogórka kiszonego
  • Odrobina pieprzu cytrynowego

PRZYGOTOWANIE

Myjemy bataty i w całości umieszczamy w piekarniku. Pieczemy przez 50 minut w około 200 stopniach Celsjusza.

Do przygotowania gzika wystarczy pomieszać twaróg, drobno pokrojony szczypiorek i ogórki, dodać śmietany i doprawić pieprzem.

Upieczone bataty kroimy na połówki i kładziemy na nie gzik i na wierzch po kilka listków zielonej pietruszki.

Bataty z gzikiem

Post Author: admin

3 thoughts on “Bataty z gzikiem, czyli jak dziennikarz Polsat News ubarwił tradycję

    gin

    (Wrzesień 19, 2017 - 8:15 am)

    Czasem warto zaszaleć i tradycję poubarwiać 😉 Wyglądają smakowicie 🙂

      admin

      (Wrzesień 19, 2017 - 3:54 pm)

      Pełna zgoda 🙂

    Jola

    (Wrzesień 19, 2017 - 5:18 pm)

    Jutro będzie pieczenie. Z twarogiem jeszcze ich nie jadłam. 🙂

Komentarze są wyłączone.