Idealna zupa pomidorowa, czyli ekonomista przy garach

Oto przepis na pyszną i pysznie wyglądającą kreację. Stworzył ją i sfotografował wykształcony ekonomista i kuchenny eksperymentator. Ponoć z paru składników potrafi wyczarować super obiad. Oto zupa pomidorowa ala Krzysztof Kuczyk.

Do stworzenia tej zupy potrzeba niewiele. Wiele za to daje ona radości przy konsumpcji.

zupa pomidorowa

Idealna zupa pomidorowa z serii #ObiadBezMięsa

POTRZEBUJEMY

  • 0,5 litra wywaru warzywnego
  • papryka (żółta lub czerwona)
  • duża cebula
  • dwie lub trzy marchwie
  • czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • olej do smażenia
  • odrobina soli i pieprzu
  • przyprawy: papryka słodka i papryka ostra, zioła prowansalskie

PRZYGOTOWANIE

Marchewkę, cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Paprykę włożyć do nagrzanego garnka z olejem i pozwolić jej się lekko przysmażyć. Następnie dodajemy marchewkę i dalej smażymy. Po około 3 minutach dodajemy cebulę i dalej smażymy przez następne 3 minuty, aż cebula się zeszkli.

Po tym czasie zalewamy wszystko bulionem, dodajemy przecier pomidorowy, doprawiamy solą, pieprzem czarnym, łyżeczką papryki  słodkiej i łyżeczką ostrej oraz dwoma łyżeczkami ziół prowansalskich. Gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Po tym czasie wszystko zblendować  i gotowe 🙂

zupa pomidorowa

Post Author: admin

4 thoughts on “Idealna zupa pomidorowa, czyli ekonomista przy garach

    Zuza

    (Wrzesień 28, 2017 - 2:20 pm)

    a do tego jeszcze “makaron” z naleśników… mniam

      admin

      (Wrzesień 28, 2017 - 3:51 pm)

      Super pomysł 🙂

    elka

    (Październik 1, 2017 - 7:29 pm)

    Wygląda na bardzo gęstą zupę, ale ja takie akurat lubię, dzięki za przepis

      admin

      (Październik 2, 2017 - 6:09 am)

      Kwestia dodania większej ilości bulionu lub mleka na koniec 🙂 Ja akurat też lubię gęste zupy 🙂

Komentarze są wyłączone.