Orkiszowe placki ziemniaczane z kminkiem

Klasyczne, ale w zdrowszym wydaniu i bardziej aromatyczne. To mały eksperyment na tradycji, który wychodzi bardzo smacznie. Polecam nowe spojrzenie na placki ziemniaczane.

placki ziemniaczane

To jedno z dań, serii #ObiadBezMięsa!

POTRZEBA:

  • 500g startych ziemniaków
  • 2 jaja
  • 4 łyżki mąki orkiszowej
  • 2 łyżki kminku (najlepiej świeżo utartego w moździerzu)
  • odrobina soli
  • odrobina pieprzu
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, mąką orkiszową i utartym kminkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy olej na patelni. Wykładamy na patelnię masę tworząc łyżką placki o grubości około 0,5 centymetra. Pieczemy je z obu stron na złoty kolor.

PROPOZYCJE:

Placki idealnie pasują do pomidorowego leczo z cukinią. Świetnie smakują również z podsmażaną cebulką, polane kwaśną śmietaną. Inną wersją jest oprószenie ich na sam koniec smażenia serem typu parmezan lub innym, żółtym, ale aromatycznym serem.

CIEKAWOSTKA:

A propo ziemniaków, to te słodkie, zwana batatami, okazały się najzdrowszymi produktami do jedzenia. Więcej w moim artykule.

Post Author: admin