Zupa dyniowa, smażona i gotowana na woku

Uwielbiam zupy, ale po tej dyniowej nie wiedzieć czemu nie spodziewałem się takich wrażeń kulinarnych. A tu proszę. Wystarczył wok i zapełnianie go składnikami. Oto zupa dyniowa.

Zupa dyniowa

Zupa dyniowa

POTRZEBUJEMY

  • 500 g (obranej, bez pestek i skórki)
  • 250 g ziemniaków (obranych)
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 2 szklanki bulionu
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru (świeżego startego)
  • 1 pomidor
  • 1/2 szklanki mleka

PRZYGOTOWANIE

Obrany i bez pestek miąższ dyni oraz ziemniaki pokroić w kostkę. Pokroić cebulę i czosnek. W woku podsmażyć na maśle cebulę i czosnek, aż się zeszklą. Dodać kawałki dyni i ziemniaków. Całość doprawić solą, wsypać kurkumę i starty imbir. Smażyć wszystko w woku, często mieszając przez 5-10 minut.

Następnie wlać gorący bulion, wymieszać składniki i zagotować. Zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez co najmniej 10 minut.

Świeżego pomidora obrać ze skórki (po sparzeniu), pokroić na małe kawałki bez nasion. Pomidorowy miąższ dodać do naszej zupy.

Wymieszać i gotować przez kolejne 5 minut, do miękkości warzyw. Na koniec dodać mleko i wszystko zblendować.

Podawać na przykład z niebieskim serem pleśniowym.

CZY WIESZ, ŻE

Dynia to źródło wielu witamin i innych substancji odżywczych. Poczytajcie mój wpis: “Dyniowy zawrót głowy”.

Post Author: admin