Babeczki gruszkowo-orkiszowe, czyli coś oryginalnego na śniadanie

Dobre śniadanie, to zdrowe i smaczne śniadanie. A jak jeszcze będzie oryginalne, to w ogóle super. Babeczki gruszkowo-orkiszowe są lekkie, wilgotne i pożywne.

Połączenie płatków orkiszowych z owocami i nabiałem to dobry poranny zestaw. Daje energię i zapewnia sporą ilość białka, błonnika i innych elementów niezbędnych, by dobrze rozpocząć dzień. Może to Wasze nowe danie na #ŚniadanieBezMięsa?

babeczki gruszkowo-orkiszowe

Zobaczcie przepis na babeczki gruszkowo-orkiszowe

POTRZEBUJEMY

  • trzy gruszki jabłka
  • dwa jajka
  • mały jogurt naturalny (200-250g)
  • 1/3 szklanki miodu płynnego lub słodkiego syropu (cukrowy, z agawy, klonowy)
  • 3 szklanki płatków orkiszowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • ½ szklanki mleka (może być krowie lub roślinne)

PRZYGOTOWANIE

Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i ucieramy na tarce (na największych oczkach) lub kroimy na bardzo drobne kawałki. Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól  i gruszki. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Powstanie nam bardzo wilgotne ciasto. Nie bójcie się tego J Łyżką wykładamy je do foremek na muffiny. Pamiętamy, że babeczki lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza.

Post Author: admin

2 thoughts on “Babeczki gruszkowo-orkiszowe, czyli coś oryginalnego na śniadanie

    Zuza

    (Październik 2, 2017 - 10:45 am)

    bardzo oryginalne 🙂

      admin

      (Październik 2, 2017 - 3:30 pm)

      Dzięki bardzo 🙂

Komentarze są wyłączone.