Ciasto dyniowe z bakaliami

W czasie dyniowego szaleństwa i halloweenowych strachów warto osłodzić sobie życie. Oto przepis na ciasto dyniowe z bakaliami. Proste i smaczne 🙂

Dynia jest świetna do wielu przepisów. Poza zupą, którą już Wam polecałem, teraz prezentuję przepis na dyniowe ciasto z orzechami i rodzynkami.

Pamiętajcie tylko, by w przepisie użyć tylko miąższu dyni, bez pestek i wnętrzności, które je otaczają!

Ciasto dyniowe

Robimy ciasto dyniowe z bakaliami

POTRZEBUJEMY

  • 2 szklanki startego na tarce albo zmiksowanego miąższu z dyni
  • 2 i pół szklanki mąki, najlepiej orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru, najlepiej brązowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 duże łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek
  • cukier puder do posypania ciasta
  • tortownicy około 25 cm średnicy

PRZYGOTOWANIE

W jednej misce ubijamy jajka. Dodajemy roztopione ale ostudzone masło lub olej oraz purée z dyni. W drugiej misce, mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i orzechy. Do tej drugiej miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski pierwszej. Wymieszać całość (nie musi powstać idealnie gładka masa).

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy 50-55 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Po ostudzeniu, przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego 🙂


Za przepis i zdjęcie dziękuję Michałowi Janowi Kosickiemu


 

Post Author: admin

1 thought on “Ciasto dyniowe z bakaliami

    gin

    (Październik 31, 2017 - 10:34 am)

    Mmm, wygląda smakowicie 🙂

Komentarze są wyłączone.