4 powody, dla których warto jeść grzyby

28 sierpnia, 2019
grzyby 1

Może kurki w sałatce czy zapiekane boczniaki staną się dla Was alternatywą dla mięsnych elementów dań? Byłoby dobrze. Istnieją przynajmniej 4 powody, dla których warto jeść grzyby!

Są niskotłuszczowe, mają sporo witamin i soli mineralnych. Ale, by Was nie zanudzać wybrałem moim zdaniem te najważniejsze argumenty przemawiające za włączeniem grzybów w naszą dietę. Tym bardziej, że mogą one stanowić ciekawą alternatywę dla mięsa w naszym obiedzie! #ObiadBezMięsa

Oto 4 powody, dla których warto jeść grzyby

  1. Są niskokaloryczne

28 kcal na 100 gramów to średnia ilość energii surowych grzybów. Najmniej kaloryczne są pospolite pieczarki  (zaledwie 15 kcal na 100g), tylko trochę więcej mają kurki, które uwieczniłem na zdjęciu powyżej (18 kcal na 100g). Najbardziej kaloryczne są boczniaki i borowiki (nieco ponad 30 kcal na 100g). Ale to i tak mało w porównaniu z innymi elementami naszych obiadów.

  1. Są bogate w fosfor

100 gramów surowych grzybów to aż 116 mg tego ważnego pierwiastka. Więcej fosforu od grzybów mają tylko produkty mięsne, niektóre pieczywo i nasiona oraz orzechy. Podobnie jak wapń, ten makroelement należy do składników budulcowych naszego organizmu. Około 85% fosforu w ludzkim ciele znajduje się w kościach i zębach. A średnie zapotrzebowanie na fosfor dla osób dorosłych wynosi 580 mg/osobę/dobę (Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B., 2008).

  1. Są dobrym źródłem witaminy B1

0,1 mg na 100 gramów surowych grzybów może wydawać się słabym wynikiem, ale w ilości witaminy B1 z grzybami wygrywają w zasadzie tylko owoce i oczywiście orzechy oraz nasiona. Ważną informacją jest niestety to, że długotrwałe pieczenie lub gotowanie zmniejsza jej ilość w pokarmach. Gdy mamy za mało w organizmie witaminy B1 grozi nam utrata apetytu i apatia.

  1. Są bogate w witaminę B3

Ta witamina zwana jest również niacyną lub witaminą PP. W 100 gramach surowych grzybów jest jej  4,1 mg. To wcale nie mało. Generalnie więcej tej witaminy mają tylko nasiona i orzechy. A jej niedobór grozi zanikami pamięci, bezsennością i brzydkim zapachem z ust. Wspomniane problemy ze snem leczy się nawet podając witaminę PP w tabletach. Na nasze szczęście niacyna odporna jest na wysoką temperaturę, więc podawanie grzybów w gorących daniach nie zmniejszy nam pozytywnej dawki tej ważnej witaminy!


Artykuł na podstawie między innymi:
?Co powinniśmy jadać, a czego unikać? dr Ewa Bednarczyk-Witoszek, Wydawnictwo KOS 2017


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721