Babeczki gruszkowo-orkiszowe, czyli coś oryginalnego na śniadanie

Maj 9, 2018

Dobre śniadanie, to zdrowe i smaczne śniadanie. A jak jeszcze będzie oryginalne, to w ogóle super. Babeczki gruszkowo-orkiszowe są lekkie, wilgotne i pożywne.

Połączenie płatków orkiszowych z owocami i nabiałem to dobry poranny zestaw. Daje energię i zapewnia sporą ilość białka, błonnika i innych elementów niezbędnych, by dobrze rozpocząć dzień. Może to Wasze nowe danie na #ŚniadanieBezMięsa?

Zobaczcie przepis na babeczki gruszkowo-orkiszowe

POTRZEBUJEMY

  • trzy gruszki jabłka
  • dwa jajka
  • mały jogurt naturalny (200-250g)
  • 1/3 szklanki miodu płynnego lub słodkiego syropu (cukrowy, z agawy, klonowy)
  • 3 szklanki płatków orkiszowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • ½ szklanki mleka (może być krowie lub roślinne)

PRZYGOTOWANIE

Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i ucieramy na tarce (na największych oczkach) lub kroimy na bardzo drobne kawałki. Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól  i gruszki. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Powstanie nam bardzo wilgotne ciasto. Nie bójcie się tego J Łyżką wykładamy je do foremek na muffiny. Pamiętamy, że babeczki lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza.

Polecam

Reklama

2 comments

  • Zuza

    Październik 2, 2017 at 10:45 am

    bardzo oryginalne 🙂

    • admin

      Październik 2, 2017 at 3:30 pm

      Dzięki bardzo 🙂

Comments are closed.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt