Ciasto dyniowe z bakaliami

Październik 31, 2017

W czasie dyniowego szaleństwa i halloweenowych strachów warto osłodzić sobie życie. Oto przepis na ciasto dyniowe z bakaliami. Proste i smaczne 🙂

Dynia jest świetna do wielu przepisów. Poza zupą, którą już Wam polecałem, teraz prezentuję przepis na dyniowe ciasto z orzechami i rodzynkami.

Pamiętajcie tylko, by w przepisie użyć tylko miąższu dyni, bez pestek i wnętrzności, które je otaczają!

Ciasto dyniowe

Robimy ciasto dyniowe z bakaliami

POTRZEBUJEMY

  • 2 szklanki startego na tarce albo zmiksowanego miąższu z dyni
  • 2 i pół szklanki mąki, najlepiej orkiszowej lub innej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki roztopionego masła lub oleju
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru, najlepiej brązowego
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 duże łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • 3 łyżki rodzynek
  • cukier puder do posypania ciasta
  • tortownicy około 25 cm średnicy

PRZYGOTOWANIE

W jednej misce ubijamy jajka. Dodajemy roztopione ale ostudzone masło lub olej oraz purée z dyni. W drugiej misce, mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon, rodzynki i orzechy. Do tej drugiej miski z suchymi składnikami wlać zawartość miski pierwszej. Wymieszać całość (nie musi powstać idealnie gładka masa).

Tortownicę smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę i pieczemy 50-55 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Po ostudzeniu, przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem!

Smacznego 🙂


Za przepis i zdjęcie dziękuję Michałowi Janowi Kosickiemu


 

Reklama

One comment

  • gin

    Październik 31, 2017 at 10:34 am

    Mmm, wygląda smakowicie 🙂

Comments are closed.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt