Co dać na wege-grilla?

Lipiec 17, 2019

Grill bez mięsa to świętokradztwo! Tak twierdzą niektórzy. Ale obiad na grillu może być bezmięsny i nawet lepiej, żeby taki był, bo będzie wtedy zdrowszy. A co dać na grilla w wersji wege? Oto kilka pomysłów i porad. 

Warzywa i owoce

Do podgrzania w formie szaszłyka lub osobno świetnie nadają się krojone w plasterki lub kostki:

  • Cukinia
  • Bakłażan
  • Papryka
  • Cebula
  • Ziemniaki
  • Czosnek
  • Ananas
Grzyby

Pieczarki wchodzą na grilla bezpośrednio lub w szaszłyku. A boczniaki warto wcześniej zamarynować co najmniej na dwie godziny w piwie.

Zioła

Do naszych grillowanych dań poleca się świeże zioła, takie jak:

  • Tymianek
  • Rozmaryn
Tofu i inne

Najsłynniejszy zamiennik mięsa można grillować w postaci płatów, jak kotlety lub w formie pokrojonych kwadratów w szaszłykach. Nadaje się do tego zarówno zwykłe tofu, to z ziołami, jak choćby bazylią czy tofu wędzone. Według wielu osób dobrze sprawdzają się też na grillu kotlety sojowe, ale trzeba pamiętać, by nie były grube, co utrudnia równomierne smażenie!


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


KontaktSklep