Jak i dlaczego warto być kaszoholikiem?

Marzec 3, 2018

Tak jestem kaszoholikiem. Od jakiegoś czasu. Tak porostu postanowiłem spróbować tego co jest modne i niestety lub stety złapałem się na całego. Teraz polecam kaszę ile się da!

Wikipedia mówi, że

„Od końca XVI wieku kasza uchodziła w kuchni polskiej za pożywienie prymitywne, którą żywili się głównie ludzi ubodzy i chorzy”

I co z tego, skoro teraz jest modna? I w sumie wiem dlaczego. To tanie, zdrowie i bardzo smaczne jedzenie i do tego ma tysiące zastosowań. Kaszholicy nie nudzą się w kuchni.

Czym jest kasza?

To zboże oczyszczone z niejadalnych części ziarna!

Co ma kasza?

Kasza to dobre źródło węglowodanów złożonych oraz błonnika. Na przykład mój ulubiony pęczak ma aż 5/100g błonnika a dzienne zapotrzebowanie dorosłej osoby to około 30g.

Kasza to dobre źródło witamin:

  • B1 (tiamina) – najwięcej w kaszy gryczanej, jęczmiennej i jaglanej
  • B2 (ryboflawina)
  • PP (niacyna)
  • B6 (pirydoksyna)
  • kwas foliowy (najwięcej w kaszy gryczanej)
  • E

Kasza to także minerały:

  • potas
  • żelazo
  • magnez
  • wapń
  • miedź
  • cynk
  • mangan
  • krzem

Dlaczego kasza jest fleksi?

Tak kasze są kaloryczne. Dlatego idealnie nadają się dla tych, którzy redukują spożycie mięsa. Mięsa jest też kaloryczne, więc do kasz najlepiej pasują warzywa, czyli składniki niskokaloryczne. Kasza z warzywami to więc idealne pod względem kaloryczności danie. Kasza to też idealny dodatek do grzybów, razem tworzą smaczny duet. Zobaczcie sami tutaj: https://thegreenwoodpeckertrill.com.

Która najlepsza?

Najwięcej dobrych składników odżywczych mają kasze gruboziarniste! Moim zdaniem na do dań na zimno, na przykład sałatek, najlepszy jest bul gur, a na ciepło najlepszy pęczak!

Co z kaszy?

  • Tabbouleh (wymowa: tabule), czyli sałatka libańska warzywna podawana na zimno. Z pomidorów i kaszy bulgur z dodatkiem cebuli, czosnku, ogórka i czerwonej papryki. Smak i aromat sałatki tabbouleh wzbogacony jest miętą, cytryną i natką pietruszki. Zamiast kaszy bulgur można użyć kuskusu.
  • Kaszotto, czyli kasza przygotowana tak jak powstaje ryż na risotto. Najlepiej smakuje z pomidorami lub grzybami, na przykład suszonymi.
  • Pęczak z warzywami na ciepło, to moje ulubione danie. To co mam dodaje do pęczaka. Próbowałem go już pomidorami, kukurydzą, fasolami, łososiem, szpinakiem. Dobrze do takiej sałatki smakuje mozarella lub feta.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt