Kluski ze szpinakiem i serem

21 lipca, 2020
Knedle ze szpinakiem 1

Pożywne, ciekawe w smaku i oryginalnie wyglądające kluski to podstawa dobrego obiadu bez mięsa. Można je jeść z makaronem lub ryżem z ulubionym sosem lub nawet samodzielnie z jaką surówką. Polecam serdecznie, bo to w sumie proste i smaczne danie.

POTRZEBUJEMY
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 6 łyżki startego sera żółtego
  • 200 g czerstwych bułek
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Średnią cebulę
  • Garść natki pietruszki
  • Olej do smażenia
  • Sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE

Kroimy bułki w drobną kostkę i skrapiamy wodą. Szpinak myjemy i wrzucamy na wrzątek. Po dwóch minutach odcedzamy go i mieszamy z jajkami. Dodajemy sól i pierz według uznania. Rozgnieciony czosnek i drobno posiekaną natkę łączymy z bułką i szpinakiem.

Cebulę kroimy na drobne kawałki i smażymy do złotego koloru na oleju. Dodajemy ją do naszej masy. Na końcu do całości wrzucamy bułkę tartą i połowę sera. Wyrobione ciasto odstawiamy na 15 minut.

Następnie formujemy kulki, wielkości piłek do ping-ponga i wrzucamy je na wrzątek. Gotujemy 10 minut.

Podajemy całość z serem. Smacznego.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721