Puszysty sernik z brzoskwiniami

Styczeń 25, 2017

Z tą puszystością to nie przesada. Oto przepis mojej babci na pyszny sernik. 

Potrzebna 1 puszka brzoskwiń. Blacha do pieczenia 25 na 35 cm.

Masa serowa – te składniki utrzeć na masę:

  • 0,5 kg sera białego mielonego
  • 1 jajko
  • 1 budyń śmietankowy
  • ½ szklanki cukru pudru
  • ½ kostki masła

Polecam portal dla aktywnych fizycznie www.naukaifitness.pl


Spód – z tych składników wyrobić ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 kostka margaryny
  • 5 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Odłożyć ¼ ciasta ze spodu na kruszonkę. Resztę ciasta na spód wyłożyć na blachę.

Puch – te składniki ubić

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru

 

Na wyłożony już na blachę spód kładziemy masę serową. Wykładamy krojone w drobne kawałki brzoskwinie. Całość zalewamy ubitym puchem! Posypujemy resztką ciasta ze spodu. Całość wkładamy do piekarnika na 50 do 60 minut w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt