Wegegulasz z kaszą i grzybami

Grudzień 29, 2017

Wystarczyło tofu, świeże marchewki i kaszotto z podgrzybkami od The Green Woodpecker Trill. Całość wyszła pysznie.

POTRZEBUJEMY:

  • Dwie małe lub jedna duża cebula
  • Dwie świeże marchewki
  • Olej
  • Tofu (może być zwykłe, może być wędzone lub z przyprawami)
  • Kasza gryczana i suszone podgrzybki 
  • Pół szklanki wina białego
  • Litr wegebulionu
  • Ser parmezan

PRZYGOTOWANIE:

Na woku lub głębokiej patelni smażymy cebulę posiekaną na drobno i tofu pokrojone w małe kostki. Całość powinna się dobrze zarumienić. W tym czasie kroimy marchewki w kawałki oraz wstawiamy bulion, bo musi być wrzący.

Po usmażeniu cebuli i tofu przekładamy je z woka lub patelni. Na ten sam wok lub patelnię wylewamy ponownie olej i wsypujemy kaszę z grzybami oraz przyprawami lub po prostu wrzucamy mieszankę kaszotto z suszonymi podgrzybkami. Po chwili dodajemy wino. Potem marchewkę. Kiedy kasza wchłonie płyn, dolewamy porcjami bulionu. Ten proces powtarzamy aż cały bulion zostanie wchłonięty przez kaszę.

Podając danie posypujemy je startym parmezanem.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt