Zaczyna się bezmięsna rewolucja na świecie?

Październik 23, 2017

Najpierw portugalscy parlamentarzyści przyjęli ustawę o obowiązkowych daniach bezmięsnych w publicznych stołówkach, potem taka sama dyskusja przelała się przez Wielką Brytanię, Niemcy, Japonię czy Argentynę. Do trendu na redukcję spożycia mięsa, a więc fleksitarianizmu, dołącza coraz więcej polityków z różnych stron świata. To bezmięsna rewolucja?

Bezmięsna rewolucja

Latem tego roku wszystkie portugalskie publiczne stołówki, te w szkołach, na uczelniach, w więzieniach i szpitalach, musiały zmienić swoje menu. Początkiem przełomu była inicjatywa  Portugalskiego Stowarzyszenia Wegetariańskiego, które w 2015 roku podjęło walkę o nowe prawo. Zebrali w sumie 15 tysięcy podpisów pod petycją, by sprawą zajął się portugalski parlament. A ten… na początku tego roku, głosował w tej sprawie, mówiąc TAK, a właściwe SIM (czyli TAK po portugalsku).

„Czujemy, że to wielki przełom w Portugalii, bo po raz pierwszy mamy przepis prawny, który wprost wspomina wegetarianizm. Będzie on promować różnorodność w nawykach żywieniowych i zachęcać większą liczbę osób do wyboru opcji wege, bo stanie się ona szeroko dostępna” – powiedział dla magazynu Wegan Lifestyle, rzecznik prasowy Portugalskiego Stowarzyszania Wegetariańskiego, Nuno Alvim.

Od kilku miesięcy w publicznych portugalskich stołówkach w menu musi znajdować się opcja posiłku bez grama mięsa. Tak, by zawsze, uczniowie, studenci, pacjenci i więźniowie mieli wybór.

Podobne przepisy chciało też wprowadzić w Wielkiej Brytanii kilka organizacji pozarządowych, ale w czasie dyskusji o Brexit-cie, nie udało im się zebrać wystarczającej liczby podpisów, by sprawą zajął się Brytyjski Parlament. Dyskusja jednak była. I od tego momentu coraz więcej polityków z różnych stron świata, w różny sposób wspiera redukcję mięsa, a więc fleksitariański trend.

Efekt domina?

Walka na argumenty przetoczyła się przez Niemcy, kiedy tamtejsza minister środowiska wyrzuciła z menu oficjalnych spotkań w swoim resorcie największy niemiecki kulinarny symbol… bratwurst. Obrony klasycznej niemieckiej kiełbasy podjęli się nawet Jej koledzy z rządu.

„My nie mówimy ludziom co mają jeść, ale dajemy im dobry przykład” – odpowiadała minister Barbara Hendricks.

A w kwietniu tego roku, na drugim końcu świata, w głównym rządowym budynku japońskich władz wprowadzono zasadę bezmięsnego piątku. Zrobiono to nawet kilka tygodni przed ogólnokrajową akcją edukacyjną.

„Wiele osób zareagowało bardzo pozytywnie” – powiedział Norio Kojo, przedstawiciel Biura Gabinetu Rządowego Japonii.

Z kolei latem argentyński pałac prezydencki ustanowił, że każdy poniedziałek w oficjalnym menu władz będzie bezmięsny.

Ruch oddolny?

Przykładów z samorządowego gruntu też nie brakuje. Poniedziałek, 15 dzień maja 2017 roku, stał się oficjalnie bezmięsnym świętem w kanadyjskim Vancouver. Tamtejsze władze od lat wspierają idee redukcji spożycia mięsa, wprowadzając w szkołach wegetariańskie menu w każdy pierwszy dzień tygodnia.

Pewnie niektórzy takich zmian dokonują z powodu wzrastającej mody na świadome odżywienie się. Inni, korzystają z zaleceń coraz większej liczby naukowców. Pod koniec 2016 roku Francuska Krajowa Agencja Bezpieczeństwa Żywności wydała raport, w którym wprost zaleca redukcję spożycia mięsa, a więc fleksitarianizm. Pytanie kiedy w Polsce rozpoczniemy tego typu dyskusje, jest wciąż otwarte. A do ewentualnych decyzji politycznych czy prawnych jest nam bardzo daleko. Można nawet powiedzieć, że w tej sprawie oddalamy się od świata!

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt