Najsłynniejszy na świecie flekistarianin

Luty 14, 2017

Tłumaczenie tekstu o Dalajlamie z bloga Ethical Eating.

Zdjęcie: Luca Galuzzi, 2007, Wikipedia

Właśnie do mnie dotarło, że Dalajlama jest prawdopodobnie najsłynniejszym na świecie fleksitarianinem.

Przez całe swoje długie publiczne życie, ludzie (a przyjemniej wegetarianie) przyzwyczaili się do myśli, że przez swoje współczucie dla świata Budda jest przypuszczalnie wegetarianinem i czują zawód, zdziwienie i zdradę, gdy dowiadują się, że jednak nie jest.

Dalajlama przynajmniej próbował stać się wegetarianinem jako młody człowiek w latach 60-tych. I jak napisałem już gdzieś „rozwinęło się u Niego zapalenie wątroby i lekarz kazał mu ponownie jeść mięso. Choć nie są szerzej znane komplikacje wegetarianizmu i może to przypadek albo rezultat niezbalansowanej diety wegeteriańskiej, bo podobno Dalajlama utrzymywał się głównie z orzechów i mleka.”

Przez ostatnie lata Dalajlama wysyłał sygnały, że stara się ponownie przejść na wegetarianizm. W 2004 roku, bez wspominania słowa na „f”, określił się jako fleksitarianin w wywiadzie dla magazynu Reader’s Digest.

Pytanie: Twój asystent twierdzi, że jesteś pół-wegetarianinem. Jak można być pół-wegetarianinem?

Dalajlama: (śmiech). Na początku lat 60-tych stałem się wegetarianinem i przez prawie dwa lata pozostawałem na diecie stricte wegetariańskiej. Ale kiedy dostałem zapalenia wątroby, wróciłem do swojej wcześniejszej diety. Więc jednego dnia  byłem wegetarianinem a drugiego już nie. Moja kuchnia jest teraz totalnie wegetariańska. Ale to nie oznacza, że jestem całkowicie wegetarianinem. Bo kiedy odwiedzam różne miejsca, czasami biorę dania niewegetariańskie. To zdaje się pomagać w redukcji mojego żołądka.

Semi-wegetariańska czy fleksitariańska dieta Dalajlamy zbiegła się w czasie z rosnącą wegetariańsko-wegańską modą wśród Tybetańczyków na wygnaniu i równie radującą tendencją Dalajlamy do namawiania swoich Tybetańskich i Zachodnich wyznawców do wegetarianizmu. Ale jak ze wszystkimi moralnymi lekcjami od Dalajlamy, jest tu pokorny, cierpliwy i wyrozumiały element elastyczności. Jeśli nie chcesz lub nie możesz stać się wege, bądź wege tak często jak możesz.

Syd Baumel


Oryginalny tekst:  http://eatkind.blogspot.com/2007/01/worlds-most-famous-flexitarian.html


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt