Jedz paprykę, żyj dłużej?

Styczeń 20, 2017

Tłumaczenie tekstu z New York Times ze stycznia 2017.

Jedzenie ostrej papryki chili może pomóc Ci żyć dłużej.

Nowa analiza, umieszczona w serwisie naukowym PLOS ONE, potwierdza rezultaty z wcześniejszych badań nad ostrym jedzeniem, które zostały przeprowadzone w Chinach i opublikowane w 2015 roku.

Nowy raport wykorzystuje dane od 16 179 amerykańskich kobiet i mężczyzn uczestniczących w dużych badaniach zdrowia publicznego.

Odnotowano 4 946 przypadków śmierci przez 23 lata badań. Po sprawdzeniu wieku, płci, palaczy, ciśnienia krwi, poziomu cholesterolu, diabetyków, i innych zdrowotnych, związanych z dietami i zachowaniem cech, naukowcy odkryli, że Ci, którzy deklarowali spożywanie ostrej papryki mieli o 13 procent mniejsze ryzyko wczesnej śmierci.

Autorzy nie mieli informacji o ilościach spożywanej przez ludzi papryki. Badania mają więc charakter obserwacji, dlatego nie można jednoznacznie udowodnić związku przyczynowego.

Mimo to przez kapsaicynę, substancję, która daje papryce kopa, i która ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne, można doszukiwać się związku z zapobieganiem chorobom.

Czy więc powinniśmy jeść więcej ostrej papryki?

„Dowody nie są wystarczająco silne, bym zmienił swoją dietę” – mówi współautor badań, Benjamin Littenberg, profesor medycyny na Uniwersytecie w Vermont. „Nie pal, redukuj kalorie, nie pij w nadmiarze, co roku szczep się przeciw grypie – to są rzeczy, co do których mamy dowody, że pomogą ci żyć dłużej. Nie powiem wam ile jeść papryczek chili, bo nie wiem”.


Oryginalny artykuł:
https://www.nytimes.com/2017/01/17/well/eat/eat-peppers-live-longer.html

Polecam

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt