Zielone wino, czyli portugalska świeżość

Grudzień 27, 2016

Kolor, miejsce i sposób produkcji oraz bąbelki to cechy charakterystyczne orzeźwiającego wina z Portugalii.

Jakiego koloru jest to zielone wino? Białego!
A to? Czerwonego!
A tamto? Różowego!

To nie parafraza starego żartu o kolorach. To opis prawdziwego, portugalskiego wina. Otóż nazwa win zielonych, czyli vinhos verdes, nie pochodzi wcale od koloru trunku. To kolor owoców, z których powstają wina, często tak świeżych, że jeszcze zielonych, nawet przy szczepach czerwonych winorośli. Ów kolor jest więc tu synonimem świeżości. A sens takich zbiorów jest prosty. Zbierając grona przed okresem pełnej dojrzałości, unikamy kaprysów pogodowych, które mogą zmienić wiele w owocach!

Ale kolor winogron to nie jedyna wyjątkowa cecha win zielonych. Na oficjalnej stronie opisującej portugalskie wino zielone możemy przeczytać:

Dziś obszar produkcji win zielonych, który zajmuje północno-zachodnią część Portugalii, jest jednym z największych i najstarszych terenów winnych na świecie. To dom dla tysięcy producentów, który generuje bogactwo ze swojej działalności i daje pracę, silnie przyczyniając się do rozwoju regionu Minho oraz całego kraju. Produkowane tu wina desygnowane nazwą Vinho Verde są wyjątkowe i cenione w winiarskim świecie.

W 1929 roku Portugalczycy ustanowili zasady produkcji wina zielonego, które dotąd powstawało główne na  użytek własny. Powołano nawet specjalną komisję, która do dziś pilnuje reguł produkcji.

Inną cechą charakterystyczną zielonych win, jest ich lekkie gazowanie. Bąbelki uwalniane w kieliszku podkreślają aromaty. To sprawia, że wino zielone jest idealne na letnią ochłodę. Tak opisuje je oficjalna strona:

Białe vinho verde jest cytrusowe lub w kolorze słomkowym, z bogatymi, owocowymi i kwiatowymi aromatami, w zależności od winogron, które zostały użyte do produkcji. Ma zrównoważone paletę i jest intensywne oraz bardzo orzeźwiające.

Różowe vinho verde jest jasno lub ciemno różowe, z młodymi i świeżymi aromatami, przypominającymi czerwone owoce. Ma smaki wyważone, świeże i długo pozostające w ustach.

Czerwone vinho verde ma intensywny czerwony kolor, czasem z różową lub jasnoczerwoną pianą, z winnym aromatem, zwłaszcza jagody. W ustach jest świeże i intensywne. Sprawdza się również bardzo dobrze jako dodatek do dań.

Sławny profesor chemii i znawca win António Augusto de Aguiar, tak opisał vinho verde w 1876:

Vinho verde to jedno z najbardziej niezwykłych win. Jest oryginalne, młode, odświeżające, dietetyczne. Nie upaja. Właśnie dlatego je kocham: wie, jak szanować inteligencję.

Termin vinho verde pojawił się po raz pierwszy renesansie, w dokumencie napisanym w 1549 przez doktora João das Regrasa. To były czasy kiedy Portugalczycy rządzili na wodach świata.

Białe wino zielone to mój ulubiony napój alkoholowy. Polecam je serdecznie 🙂 Można je kupić w dobrej cenie, około 20-30 złotych za butelkę, między innymi w Lidlu!

Reklama

2 comments

  • technics

    Styczeń 14, 2017 at 9:25 am

    Portugalia piękny kraj, Wojciech Cejrowski ładnie go opisał w swoim programie

    • admin

      Styczeń 14, 2017 at 11:35 am

      Wojciech Cejrowski jest idiotą, ale Portugalia to rzeczywiście piękny kraj 🙂

Comments are closed.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt