Z czym to się je?

Fleksitarianizm

Najprościej rzecz ujmując to dieta polegająca na ograniczeniu jedzenia mięsa i mięsnych produktów. Fleksitarianizm nie ma sztywnych zasad i wiąże się nie tylko z dietetycznymi potrzebami ludzi, stąd często mówi się też o nim jako o stylu życia.
Co warto wiedzieć?
Ważne jest to, że świadome zmniejszanie liczby mięsnych posiłków daje pozytywne rezultaty nam oraz naszej planecie. Fleksitarianizm został nawet określony jako trend żywieniowy na 2019 rok
Semi-wege?
Fleksitarianizm często mylony jest z semi-wegetarianizmem. To jednak nie to samo. Sewi-wegetarianin nie jada wybranych rodzajów odzwierzęcych produktów (na przykład tylko mięsa czerwonego), a fleksitarianin ogranicza w ogóle ich spożycie (wszystkie rodzaje mięs jada rzadziej).

Trochę wiedzy

Skąd ta nazwa?

Termin fleksitarianizm pojawił się w publikacjach na początku lat dziewięćdziesiątych. I powstał z połączenia angielskich słów elastyczny i wegetarianizm:
flexi(ble)+(vege)tarian

Geneza i sens

O co tutaj chodzi?

Mój blog opisuje proces stopniowej rezygnacji z mięsa i mięsnych produktów. Zwracam na nim też uwagę na to, by z rozwagą podejmować decyzje o zmianie codziennego jadłospisu i przede wszystkim sprawdzać jakość produktów, które kładziemy na talerz. Namawiam więc do ciągłego czytania składu kupowanych produktów spożywczych. Do porównywania i szukania tych lepszej jakości.

Ograniczenie jedzenia mięsa ma wiele potwierdzanych naukowo profitów zdrowotnych:

Wiem, że dla wielu osób ograniczenie spożycia mięsa i mięsnych produktów (typu parówki czy szynka), na przykład do dwóch posiłków w tygodniu, musi wiązać się z wprowadzeniem do diety nowych składników. Na szczęście to co daje nam mięso, da się zastąpić roślinnymi odpowiednikami. Wiele produktów ma spore ilości zdrowego białka roślinnego, stąd wrzucanie do koszyka z zakupami tofu, jest idealnym początkiem fleksitariańskiej drogi.


Świat pełen argumentów

Dlaczego rzucamy mięsem?

Decyzję o redukcji spożycia mięsa i mięsnych wytworów każdy podejmuje na podstawie innych motywów. Nie ma to znaczenia. Cel jest jeden: jeść mniej mięsa niż dotychczas. Profitów tej decyzji jest mnóstwo:

EKOLOGICZNE

z czego cieszy się nasza planeta

ETYCZNE

z czego cieszą się zwierzęta

ZDROWOTNE

z czego cieszy się nasz organizm


Dobrze być fleksi

Wszyscy powinniśmy rzucać mięsem… w diecie!

Zwykle diety nie dają też tego co fleksitariański styl życia. Zmniejszenie spożycia mięsa, czyli klasycznych schabowych, piersi z kurczaka, kiełbas z grilla, filetów rybnych czy zrazów wołowych, oznacza, że na naszych talerzach pojawiają się inne rzeczy. To otwiera nas na często nieznane produkty, przepisy i doznania kulinarne. Styl fleksi, jest więc inspirujący. Dlatego szczerze polecam fleksitarianizm!

Fleksitarianizm najlepszą dietą na 2019 rok!

Spośród kilkudziesięciu diet amerykańscy naukowcy wybrali trzy najlepsze. To dieta śródziemnomorska, dieta DASH oraz fleksitarianizm!
ZOBACZ ARTYKUŁ

10 produktów, które najbardziej zmienią nasz klimat!

Opracowanie na podstawie tekstu z serwisu Eco Solutions CNN. Warto przeczytać!
ZOBACZ ARTYKUŁ

Fleksitarianizm a semiwegetarianizm

Nawet wujek Google i angielska ciocia Wikipedia mają z tym problem. Ale różnica jest. W naszym nastawieniu do tego co jemy!
ZOBACZ ARTYKUŁ

Motywy ograniczania jedzenia mięsa!

Argumenty ekologiczne, medyczne, społeczne a nawet filozoficzne. Każdego przekonuje coś innego! Czas na fleksitarianizm, czas przeanalizować swoje motywy!
ZOBACZ ARTYKUŁ


Polecam
Niewielka, ale pełna wiedzy. Poręczna, więc nadaje się zarówno na wieczorną analizę na fotelu czy po prostu czytanie w drodze do pracy, w czasie jazdy tramwajem. Włoska dietetyk Lucia Bacciottini przygotowała nam oryginalny zestaw porad, ciekawostek i przepisów w książce „Dieta fleksitariańska”.
ZOBACZ RECENZJĘ


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


KontaktSklep