Portugalski bacalhau (czytamy: bakaliału)

Styczeń 4, 2017

Suszony i solony dorsz, był jedzeniem ubogich. Dziś to bogactwo smaków portugalskiej kuchni.

Mówią, że „nie ma róży bez kolców”. Nikt nie wyobraża sobie tygodnia bez weekendu. A każdy smakosz kulinarny nie może zapomnieć o dorszu, myśląc o kuchni portugalskiej. Bacalhau to dorsz suszony i solony. Jego wielkie długie płaty można kupić w prawie każdym portugalskim sklepie spożywczym, o czym klientów informuje z daleka charakterystyczny zapach.

Bacalhau stał się typowym daniem w menu Portugalczyków z kilku powodów. Suszony i solony dorsz może być trzymany długo nawet w tak ciepłym kraju jak Portugalia. Do tego był tani i w tani sposób przygotowywany. Dziś to danie symbol.

Niektórzy twierdzą, że jest 365 sposobów na przygotowanie bacalhau, po jednym przepisie na każdy dzień roku. Współczesne książki kucharskie piszą już o tysiącu metodach na portugalski rybny przysmak.

Na zdjęciu jeden z najbardziej tradycyjnych i bliskich polskiej kuchni sposobów podania bacalhau. Duży kawałek ryby smażony na patelni z ziemniakami w mundurkach, ozdobiony pietruszką.

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt