Borówkowy boom w Polsce, czyli nasza rekordowa konsumpcja

Borówkowy boom w Polsce, czyli nasza rekordowa konsumpcja

4 października, 2025
Borówkowy boom w Polsce, czyli nasza rekordowa konsumpcja 2

Sierpień 2025 zapisze się w historii jako miesiąc triumfu borówki w Polsce. Według najnowszych danych Kantar Polska, aż 66% dorosłych Polaków sięgnęło po ten owoc – to 21,5 mln konsumentów! Tak wysokiego wyniku nie odnotowano nigdy wcześniej w sześciu latach prowadzenia monitoringu konsumpcji.


Borówka bije rekordy – także w porównaniu z USA

Średnia konsumpcja borówki wysokiej w Polsce osiągnęła poziom 1,83 kg na osobę, przewyższając nawet wynik ze Stanów Zjednoczonych – ojczyzny tego owocu. Co ciekawe, jeszcze przed sezonem 11% Polaków deklarowało chęć częstszego zakupu borówek. Rzeczywistość okazała się znacznie bardziej imponująca.



Lider wśród owoców jagodowych

W sierpniu borówka zdobyła tytuł najpopularniejszego owocu jagodowego, wyprzedzając inne rekordzistki: maliny (58% konsumentów, czyli 18,7 mln osób) oraz truskawki (34%, czyli 11 mln). To pokazuje, jak silną pozycję zdobyła borówka w polskich domach.

Polska – idealne miejsce dla borówki

Nasze położenie geograficzne i klimat umiarkowany przejściowy – łączący cechy morskie i kontynentalne – sprzyjają produkcji borówek o wyjątkowej jakości. Duże dobowe i roczne amplitudy temperatur sprawiają, że Polska wyróżnia się na tle Europy i świata pod względem różnorodności i smaku owoców jagodowych.

Zdrowie, smak i sezonowość

Borówka nie tylko podbiła serca konsumentów, ale także rankingi najzdrowszych owoców świata. Jest bogata w antyoksydanty, wspiera odporność, serce i pomaga obniżyć ryzyko nadciśnienia. Coraz większa świadomość zdrowotna oraz rekomendacje lekarzy i dietetyków sprawiają, że Polacy chętniej sięgają po ten owoc.

Już w 2019 pisałem o tym, że według naukowców borówki odmładzają… Pytanie więc czy Polacy wzięli sobie to do serca?
Czytajcie na: Naukowcy twierdzą, że borówki odmładzają



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności