Naukowcy twierdzą, że borówki odmładzają

To wcale nie magia. Brytyjscy naukowcy stwierdzili, że właśnie sok jagodowy/borówkowy ma największe właściwości odmładzające. Jak to możliwe?
Skoncentrowany sok z borówki, tej amerykańskiej lub zwykłej polskiej jagody, koktajl borówkowy czy jagodowy albo samodzielnie wyciśnięty z tych owoców sok ? to najprostsze rozwiązania na zachowanie młodości. Tak przynajmniej wynika z badań naukowców z Uniwersytetu w Exeter w Wielkiej Brytanii.
Przypomnę, że borówki/jagody pełne są flawonoidów, które mają świetne właściwości przeciwzapalne oraz przeciwutleniające. To takie super antyoksydanty.
Magiczny sok z jagód?
Jak czytamy w publikacji z 2017 roku, grupa naukowców badała przez wiele tygodni 26 dorosłych osób. 12 z nich otrzymywało codziennie 30 ml soku, czyli odpowiednik 230 gramów borówek. Pozostałe 14 osób dostawało placebo, a więc byli przekonani, że piją to samo, co pozostali, choć wcale tak nie było.
Przed i po okresie badania uczestnicy eksperymentu przeszli szereg analiz. Robiono im testy poznawcze, skany pracy mózgu i monitoring ciśnienia krwi mózgowej. Co się okazało?
Po 12 tygodniach każda osoba z grupy badawczej (pijących sok z borówek amerykańskich) miała znacznie polepszoną aktywność mózgu w badanych obszarach od osób z grupy placebo (którym tylko wydawało się, że taki sok spożywają).
?Funkcje poznawcze mózgu osłabiają się z wiekiem, ale już nasze wcześniejsze badania pokazały, że te funkcje są lepiej zachowane w starszym wieku u tych osób, których dieta oparta jest o rośliny. A w tych badaniach pokazaliśmy, że wystarczy 12 tygodni i 30 ml skoncentrowanego soku borówkowego, by poprawić przepływ krwi w mózgu, jego aktywność, a nawet w zdrowych, starszych osób polepszyć pamięć? ? mówi dr Joanna Bowtell, szefowa Wydziału Sportu i Zdrowia Uniwersytetu w Exeter.
Co ciekawe, by badania oddawały rzeczywiście siłę tego owocowego soku, wykluczono z nich te osoby, które na co dzień jedzą dużo warzyw i owoców, a wszystkim badanym kazano pozostać przy dotychczasowej diecie.
Na podstawie: http://www.exeter.ac.uk/news/research/title_572581_en.html