Dieta śródziemnomorska wpływa na zdrowie dziąseł

6 października, 2025
Dieta śródziemnomorska wpływa na zdrowie dziąseł 1

Czy to, co jemy, może wpływać na stan naszych dziąseł? Najnowsze badania naukowców z King’s College London pokazują, że tak – i to w sposób zaskakująco wyraźny. Brytyjscy badacze odkryli, że osoby stosujące dietę śródziemnomorską rzadziej cierpią na choroby przyzębia, a ich organizmy wykazują niższy poziom substancji zapalnych.

Co wykazało badanie?

W analizie objęto 200 pacjentów brytyjskich szpitali. Wyniki były jednoznaczne:

  • Osoby odżywiające się zgodnie z zasadami diety śródziemnomorskiej miały zdrowsze dziąsła.
  • U osób spożywających dużo czerwonego mięsa stwierdzono wyższy poziom interleukiny 6 i białka C-reaktywnego – markerów stanu zapalnego.
  • Produkty roślinne, takie jak warzywa, owoce, rośliny strączkowe i oliwa z oliwek, działały korzystnie na stan jamy ustnej.
Dlaczego dieta śródziemnomorska działa?

Dieta ta opiera się na naturalnych, nieprzetworzonych składnikach: owocach, warzywach, pełnoziarnistych produktach zbożowych i zdrowych tłuszczach. Jest znana z pozytywnego wpływu na układ sercowo-naczyniowy, mózg oraz zmniejszenie ryzyka niektórych nowotworów.

Ale to nie wszystko. Jak tłumaczy dr Giuseppe Mainas, autor publikacji w „Journal of Periodontology”, sposób żywienia może wpływać na nasz układ odpornościowy i poziom stanu zapalnego w organizmie. Diety roślinne zawierają więcej związków fitochemicznych, które pomagają go obniżać.



Nowe spojrzenie na leczenie chorób przyzębia

Badacze podkreślają, że dieta powinna być uwzględniana jako element terapii chorób dziąseł. Związek między odżywianiem, stanem zapalnym a zdrowiem jamy ustnej może być kluczowy dla skutecznego leczenia.

Wnioski?

Jeśli chcesz zadbać o swoje dziąsła – sięgnij po oliwę z oliwek, warzywa i strączki, a czerwone mięso zostaw na specjalne okazje. Twoje usta (i cały organizm) będą Ci wdzięczne.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności