Co dać na wege-grilla?
Grill bez mięsa to świętokradztwo! Tak twierdzą niektórzy. Ale obiad na grillu może być bezmięsny i nawet lepiej, żeby taki był, bo będzie wtedy zdrowszy. A co dać na grilla w wersji wege? Oto kilka pomysłów i porad.
Warzywa i owoce
Do podgrzania w formie szaszłyka lub osobno świetnie nadają się krojone w plasterki lub kostki:
- Cukinia
- Bakłażan
- Papryka
- Cebula
- Ziemniaki
- Czosnek
- Ananas
Grzyby
Pieczarki wchodzą na grilla bezpośrednio lub w szaszłyku. A boczniaki warto wcześniej zamarynować co najmniej na dwie godziny w piwie.
Zioła
Do naszych grillowanych dań poleca się świeże zioła, takie jak:
- Tymianek
- Rozmaryn
Tofu i inne
Najsłynniejszy zamiennik mięsa można grillować w postaci płatów, jak kotlety lub w formie pokrojonych kwadratów w szaszłykach. Nadaje się do tego zarówno zwykłe tofu, to z ziołami, jak choćby bazylią czy tofu wędzone. Według wielu osób dobrze sprawdzają się też na grillu kotlety sojowe, ale trzeba pamiętać, by nie były grube, co utrudnia równomierne smażenie!