Nowe sposoby na tofu, czyli co z nim zrobić?

5 lipca, 2022

Tofu to bezmięsny hit. Najbardziej znany zamiennik mięsa na świecie, wśród swoich wrogów, ciągle słyszy to samo: „Mi to nie smakuje”. A nawet Ci, którzy tofu używają na co dzień nie wiedzę, jakie triki zastosować, by tofu było naprawdę smaczne i inne od tego, które zwykle jedzą. Oto nowe sposoby na tofu!

Zebrałem kilka sposobów na tofu, które pozwolą Wam cieszyć się tym zdrowym produktem spożywczym na nowo. Ale zanim je przedstawię, przypomnę, że o właściwościach tofu pisałem wcześniej i zawsze warto wrócić do tej kwestii: https://fleksitarianizm.pl/tofu-twoj-nowy-przyjaciel-w-menu/

WYCISKANIE

Po pierwsze tofu można wycisnąć. Świeże zawiera około 86% wody! W wyniku wyciskania uzyskamy jego nową konsystencję, która według wielu bardziej przypomina strukturę mięsa.

Wyciskanie tofu jest w sumie proste. Wystarczy wyjąć je z opakowania, położyć na ręczniku papierowym (kilka warstw) na talerzu. Całość trzeba czymś docisnąć. Może to być garnek z wodą lub inne cięższe elementy z kuchni. Takie wyciskanie powinno trwać co najmniej kilkanaście minut, a najlepiej pół godziny.

Poza zmianą struktury, wyciśnięte tofu ma jeszcze jedną ważną konsekwencję. Otóż taki zabieg powoduje, że lepiej absorbuje ono marynaty, więc intensywniej będzie smakować, jeśli przed smażeniem umieścimy je w sosie, który ma wsiąknąć w tofu. Różnica jest ogromna!

MROŻENIE

Ten sposób na tofu pochodzi z Chin i Japonii. Miał być metodą na utrzymanie jego przydatności do spożycia w czasie miesięcy zimowych. Szefowie kuchni azjatyckich polecają pocięcie tofu na plastry i rozłożenie go na papierze spożywczym. Tak przygotowane tofu wrzucamy do zamrażalki co najmniej na jedną noc!

Kiedy uznamy, że chcemy zjeść mrożone tofu… Po wyjęciu z zamrażalki pozostawiamy je aż osiągnie temperaturę pokojową, wyciskamy resztki wody i dopiero wtedy smażymy.

Tak przygotowane tofu daje chrupiącą skorupkę w czasie smażenia na głębokim tłuszczu, co powoduje nowe wrażenia smakowe!

GĘSTE SOSY

Może nie każdy o tym pomyślał, ale świeże tofu to idealny składnik sosów. Kiedyś nasze babcie zagęszczały sosy mąką, a dziś wystarczy trochę tofu. Konsystencja sosu będzie bardziej gładka, łatwiej go wymieszać, smak się nie zmieni, a nasz nowy zagęszczacz sprawi, że całość będzie zdrowsza!

Do zagęszczania sosów nadaje się oczywiście także tofu jedwabiste, bo nie wymaga rozdrabniania, a jedynie mieszania.

TOFU W PANIERCE

Nuggetsy z tofu są lepszą przekąską dla dzieci niż te z kurczaka! Zamarynowane w ziołach tofu wystarczy obtoczyć w panierce i usmażyć jak tradycyjne nuggetsy. W tym daniu zakochają się z resztą nie tylko dzieci!

LASAGNA

Włoski symbol dania z makaronem też może być przecież wegański. Zamiast sera ricotta, którego używa się tradycyjnie w przepisie, można użyć zmielonego tofu z drożdżami odżywczymi, świeżym czosnkiem oraz solą i pieprzem. Ponoć całość smakuje wyśmienicie!

A Wy jakie macie sposoby na tofu?

 

 

One comment

  • Agnieszka

    6 lipca, 2022 at 2:16 pm

    Cieszę się, że znalazłam ten blog. Będę zaglądać 🙂

Comments are closed.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721