Domowe pastel de nata, czyli tarty z żółtek

31 marca, 2020
pastel de nata 1

To jest absolutnie najbardziej czarujący deser na świecie. Jego historia, prostota, smak i ranga w Portugalii sprawiają, że musicie spróbować pastel de nata. To mini-tarty z budyniem robionym z żółtek. Można je przygotować w domu!

Z poniższego przepisu wychodzą mi średnio 24 ciastka! Smacznego

POTRZEBUJEMY
  • 800g gotowego ciasta francuskiego (dwa opakowania XXL)
  • 300g cukru
  • 6 żółtek i 2 całe jaja
  • 500ml mleka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100ml wody
  • I trochę mąki do formy
  • Dużo foremek na babeczki
PRZYGOTOWANIE

W garnku łączymy wodę z cukrem i gotujemy aż całość zgęstnieje. Zostawiamy, by lekko ostygła.

Blat kuchenny lub deskę kuchenną trzeba oprószyć mąką. Rozwałkowujemy na nim bardzo cienko ciasto francuskie. Usuwamy namiar mąki i rolujemy całość. Z tego rulonu tniemy kawałki po 3 centymetry i umieszczamy je w foremkach na babeczki. Rozciągamy je palcami, tak by przykryć brzegi i wnętrze foremki. Postawną z tego swego rodzaju różyczki. Wstawiamy piekarnik na 250 stopni C.

W misce ubijamy białka z 2 jajek i dodajemy mąkę rozrobioną z odrobiną mleka. Do tego wlewamy resztę mleka i 8 żółtek. Naszą masę żółtkową trzeba dobrze wymieszać.

Następnie syrop cukrowy łączymy z masą żółtkową i całość wstawiamy do łaźni wodnej (miska w garnku z gotującą się wodą) na 10 minut ciągle mieszając. Najlepiej użyć ręcznej trzepaczki. Masa zgęstnieje lekko, do postaci budyniu. Zdejmujemy ją z ognia i rozlewamy do foremek wyłożonych ciastem. Średnio 1,5 łyżki na jedno ciastko. Pieczemy nasze dzieła przez 15 minut lub do czasu aż się pięknie zarumienią.

Ostudzić przed podaniem i posypać cukrem pudrem i/lub cynamonem. Klasycznie w Portugalii je się pastel de nata, popijając deser zwykłym espresso. Smacznego.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721