Kotlety z kalafiora i kaszy jaglanej
Od jakiegoś czasu kocham kalafiora. Ale kotlety trochę mnie zaskoczyły. Przepis jest prosty, acz samo smażenie wymaga kilku prób i błędów. Smak jednak wynagradza wysiłek.
POTRZEBUJEMY
-
1 kalafior
-
1/2 szklanki kaszy jaglanej
-
1 jajko
-
5 łyżek startego sera żółtego
-
sól i pieprz
-
bułka tarta do panierki
-
oliwa lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
Gotujemy kaszę zgodnie z wytycznymi na opakowaniu. A kalafior myjemy i dzielimy na różyczki. Gotujemy je na parze (15 minut) soląc wodę (1 łyżeczka). W tym czasie gotowania trzemy ser.
Ostudzony kalafior gnieciemy nożem. Razem z ostudzoną jaglanką wrzucamy do jednej miski ze wszystkim składnikami, czyli serem, jajkiem i przyprawiamy całość.
Formujemy kotlety w postaci kulek trochę większych od piłek ping-pongowych. Lekko je zgniatamy i panierujemy w bułce tartej.
Smażymy na większej ilości tłuszczu dłużej z jednej strony, by przy pierwszym obróceniu nic się nie rozpadło.
PORADY
Nie przejmujcie się, jeśli pierwsze kotlety Wam się rozpadną. Ja nabrałem wprawy w ich formowaniu i smażeniu po 5 kotlecie 🙂