Dzika kuchnia Łukasza Łuczaja
Jeśli nawet rzadko skorzystacie z przepisów z tej książki warto ją mieć na swojej półce. Opisy tego co wśród nas nadaje się do jedzenia są po prostu genialne.
Jestem pełen podziwu dla autora. Łukasz Łuczaj, doktor habilitowany biologii z Uniwersytetu Rzeszowskiego, wykonał piękną i niezwykle owocną pracę. Stworzył zielnik i książkę kucharską w jednym.
Znajdziecie w niej więc opisy roślin, które można spotkać na spacerze na wsi i informacje o tym, które ich części są jadalne i co z nich można zrobić. Dla mnie to fascynująca podróż.
Znajdziecie więc przepis na wykorzystanie rosnącego na łąkach krwawnika do stworzenia moskoli, czyli góralskich placów. Dowiecie się jak przyrządzić galaretkę z rosnącego na podwórkach głogu. Poznacie też przepis na wino i piwo z mniszka lekarskiego, a więc wszechobecnego mlecza.