Rośliny przede wszystkim

12 kwietnia, 2021

Przepisy, pomysły i smaczne zdjęcia. To przewodnik opisujący proces odnoszenia sukcesu w kuchni, w której ograniczamy spożycie mięsa. Czy warto kupić książkę Wydawnictwa Znak?

101 najlepszych przepisów fleksitariańskich

Podtytuł tej książki brzmi obficie. Przecież tyle przepisów oznacza, że każdy znajdzie coś dla siebie! Ale we fleksitariańskim świecie nie chodzi tylko o ilość. Bo skoro ktoś ogranicza spożycie mięsnych potraw, nie może od razu wpaść w morze przepisów bezmięsnych.

I tu z pomocą przychodzi książka „Rośliny przede wszystkim” stworzona przez amerykańską rodzinę Pollan. Jej częścią jest aktorka Tracy Pollan, która od lat wraz z pozostałymi członkiniami i członkami familii propaguje zdrowy tryb życia.

Kompozycja przepisów ułatwiających niełatwą drogę redukcji mięsnych elementów dań, to podróż z przygodami. Od tofu i tempeha, a więc klasyków kuchni wege, przez kurczaka i owoce morza. Czytelnik znajdzie w tej książce wiele inspiracji, które łączy jedna forma dań. Otóż to co „niemięsne” daje w nich tyle smaku, że ułatwia myślenie o zdrowszej diecie. Innymi słowy, prowadzi odbiorcę ku miłości do roślin, przez żołądek od serca.

Książka ma nawet osobny rozdział o dodatkach do dań, który zawiera pomysły na bezmięsne potrawy, mogące świetnie uzupełnić nasz stół. Jakby tego było mało, przedostatni rozdział też pełen jest inspiracji. To katalog przepisów „Zrób to sam”, czyli własnoręcznego wykonania w kuchni tego, co zwykle kupujemy, na przykład ciekawych sosów.

Przyznam się do czegoś. Kiedy recenzuję podsyłane mi książki z przepisami, jakby automatycznie szukam czegoś dla siebie. Przerzucam kartki i zatrzymuję wzrok tam, gdzie jest coś akurat dla mnie. W książce „Rośliny przede wszystkim” już na „dzień dobry” znalazłem kilka przepisów napisanych jak gdyby specjalnie z myślą o mnie. Bo tempeh teriyaki z brokułami i marchewką to danie wyrwane z moich kulinarnych snów.

Mam nadzieję, że odbiorcy tej książki również znajdą w niej takie ulubione przepisy, do przygotowywania w kuchni więcej niż 101 razy!

Książkę możecie kupić tutaj:
https://www.znak.com.pl/ksiazka/rosliny-przede-wszystkim-101-najlepszych-przepisow-fleksitarianskich-pollan-tracy-167517 


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721