Kremowa zupa pietruszkowo-gruszkowa
Prosta i pyszna. Zaskoczy Was smakiem!
POTRZEBUJEMY:
- 600g pietruszki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 dojrzała gruszka
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- około 1 litr bulionu (wege będzie mniej kaloryczny)
- 250 ml mleka (najlepiej chudego lub roślinnego)
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pietruszkę należy obrać i pokroić w drobne kawałki. Wrzucić na woka z oliwą, posolić i obsmażać na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gruszkę obrać i pokroić, oczywiście usuwając gniazda nasienne. Dodać do garnka z pietruszką. Następnie przyprawić cynamonem i dalej smażyć przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.
Wlać bulion i gotować przez 10 minut. Wlać delikatnie mleko mieszkając zupę i znów zagotować.
Na końcu wyłączyć podgrzewanie i zmiksować całość na krem, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą. Można dodać oliwę z oliwek, nasiona takie jak słonecznik i trochę świeżej zieleniny.