Portugalski bacalhau (czytamy: bakaliału)
Suszony i solony dorsz, był jedzeniem ubogich. Dziś to bogactwo smaków portugalskiej kuchni.
Mówią, że ?nie ma róży bez kolców?. Nikt nie wyobraża sobie tygodnia bez weekendu. A każdy smakosz kulinarny nie może zapomnieć o dorszu, myśląc o kuchni portugalskiej. Bacalhau to dorsz suszony i solony. Jego wielkie długie płaty można kupić w prawie każdym portugalskim sklepie spożywczym, o czym klientów informuje z daleka charakterystyczny zapach.
Bacalhau stał się typowym daniem w menu Portugalczyków z kilku powodów. Suszony i solony dorsz może być trzymany długo nawet w tak ciepłym kraju jak Portugalia. Do tego był tani i w tani sposób przygotowywany. Dziś to danie symbol.
Niektórzy twierdzą, że jest 365 sposobów na przygotowanie bacalhau, po jednym przepisie na każdy dzień roku. Współczesne książki kucharskie piszą już o tysiącu metodach na portugalski rybny przysmak.
Na zdjęciu jeden z najbardziej tradycyjnych i bliskich polskiej kuchni sposobów podania bacalhau. Duży kawałek ryby smażony na patelni z ziemniakami w mundurkach, ozdobiony pietruszką.