10 produktów żywnościowych, które najbardziej zmienią nasz klimat!

Czerwiec 2, 2017

Opracowanie na podstawie tekstu z serwisu Eco Solutions CNN. Warto przeczytać!

Jak donosi portal CNN na swoich stronach o ekologicznych rozwiązaniach dla świata, właśnie powstała lista 10 najbardziej zmieniających nasz klimat produktów żywnościowych. To zestaw dla Stanów Zjednoczonych, ale warto wyciągnąć z tego wnioski także dla nas. I wbrew pozorom nie ma na tej liście tylko produktów mięsnych.

Otóż jedna z większych amerykańskich organizacji pożytku publicznego opublikowała raport na temat żywności i zanieczyszczenia środowiska wpływającego na nasz klimat. Ta lista zawiera zestaw produktów ułożonych według ilości uwalnianego przy ich produkcji dwutlenku węgla. Dodam, że właśnie CO2 jest uznawany za jeden podstawowych gazów cieplarnianych, czyli takich, których zwiększona emisja najsilniej wpływa negatywnie na środowisko naturalne, w którym żyjemy.

Poza produktami żywnościowymi owa organizacja przestudiowała też składniki produktów spożywczych używane do produkcji jedzenia. Najwięcej dwutlenku węgla wydzielanych jest przy produkcji:

  • smalcu (11,92kg CO2 na 1kg produktu)
  • mleka w proszku (10,4kg CO2 na 1kg produktu)
  • tłuszczy i olejów, w tym palmowego (6,30kg CO2 na 1 kg produktu)

A wspominana wcześniej lista 10 produktów żywnościowych najbardziej zmieniających klimat wygląda następująco!

1 Wołowina

Przy wytwarzaniu  dosłownie 1 kilograma wołowiny do atmosfery trafia aż 26,5 kilogramów dwutlenku węgla. To oznacza, że produkcja mięsa na przykład na stek jest nawet pięć razy bardziej szkodliwa dla naszej planety niż choćby stworzenie pierś z kurczaka.

A jak podaje ONZ aż 14,5 procent emisji gazów cieplarnianych pochodzi z hodowli zwierząt. Zanieczyszczenie powietrza 185 milionami metrów kwadratowych CO2 to równowartość emisji z 39 milionów samochodów.

Jakby tego było mało, przy produkcji paszy dla zwierząt też uwalniane są inne gazy cieplarniane. Same krowy również produkują sporo, bo między innymi wydalają metan, który jest 25 razy bardziej szkodliwy niż CO2.


2 Jagnięcina

To kolejne potwierdzenie, że warto zrezygnować z czerwonego mięsa. Jagnięcina jest na drugim miejscu, bo przy produkcji jednego kilograma mięsa do atmosfery trafia 22,9 kg CO2.


3 Masło

Jest na trzeciej pozycji, bo kilogram masła oznacza 12 kilogramów dwutlenku węgla w atmosferze. Twórcy raportu zwracają uwagę, że przemysłowa produkcja masła wymaga sporego nakładu energii na oddzielanie i mieszanie składników z mleka.


4 Skorupiaki (m.in. krewetki, kraby, ślimaki)

Owoce morze są drogie, ale mało kto kojarzy, by na ich kupowaniu traciła też nasza planeta. Kilogram małży, krewetek, ślimaków, krabów, homarów i innych podobnych dań oznacza 11,7 kg dwutlenku węgla.


5 Sery

Ta pozycja serów na liście trucicieli naszego środowiska wynika z liczby 9,8 kilogramów CO2, jakie trafiają do atmosfery przy produkcji jednego kilograma przeciętnego sera.  To średni wynik dla kilku najpopularniejszych jego gatunków dostępnych w sklepach. Sery wymagają przecież energochłonnego chłodzenia przy transporcie, który często odbywa się na spore odległości.


6 Szparagi

Jedyne warzywo na liście 10 najbardziej wpływających na nasz klimat produktów spożywczych. Jeden kilogram szparagów to 8,9 kilogramów dwutlenku węgla więcej w atmosferze Ziemi.

Dlaczego? Otóż jak się okazuje szparagi do USA trafiają przede wszystkim z Ameryki Łacińskiej i są transportowane głównie ciężarówkami. Stąd autorzy raportu zwracają uwagę na wpływ na nasz klimat wszystkich towarów spożywczych, które wymagają przewożenia i chłodzenia. Na polskiej liście szparagów by więc nie było, bo na naszych stołach królują rodzime warzywa!


7 Wieprzowina

Jeden kilogram wieprzowiny wiąże się z 7,9 kilogramami CO2 w atmosferze. Golonka, karkówka czy schab są więc trzecim najbardziej zmieniającym nasz klimat rodzajem mięs.


8 Cielęcina

Jak piszą autorzy raportu, mięso z cielaków jest na ósmej pozycji w rankingu tylko dlatego, że zwierzęta zabijane są za młodu. To oznacza 7,8 kilograma CO2 na kilogram cielęciny.


9 Kurczak

Amerykanie jedzą ponoć coraz mniej kurczaków, spadła więc im ogólna emisja CO2 liczona na osobę. Ale kilogram kurczaka to nadal 5 kilogramów dwutlenku węgla w atmosferze.


10 Indyk

Coraz modniejszy, ale wcale nie lepszy od kurczaka jest indyk. Jeśli chodzi o emisję CO2 przy jego produkcji, to każdy kilogram mięsa oznacza prawie 5 kilogramów CO2 w atmosferze.


• Oryginalny tekst z CNN

Polecam

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt