Babeczki orkiszowo-borówkowe

Wrzesień 3, 2018

Wilgotne i zdrowe babeczki, szczególnie teraz kiedy borówki są w sklepach i na straganach, warto przygotować na pożywne śniadanie.

Pamiętajcie, że borówki mają potwierdzone naukowo właściwości odmładzające. Przeczytacie o tym tutaj.

Zobaczcie przepis na babeczki orkiszowo-borówkowe:

POTRZEBUJEMY
  • trzech lub cztery szklanki borówek
  • dwa jajka
  • mały jogurt naturalny (200-250g)
  • 1/3 szklanki miodu płynnego lub słodkiego syropu (cukrowy, z agawy, klonowy)
  • 400 gram płatków orkiszowych
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina soli
  • ½ szklanki mleka (może być krowie lub roślinne)
PRZYGOTOWANIE

Borówki myjemy i połowę z nich rozgniatamy, by stworzyły owocową masę. Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód (płynny) lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól i borówki w obu wariantach (masy owocowej i całych owoców). Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Powstanie nam bardzo wilgotne ciasto. Nie bójcie się tego 🙂 Łyżką wykładamy je do foremek na muffiny. Pamiętamy, że babeczki lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza.

Polecam

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt