Kotlety jaglane
Jakoś ostatnio omijałem kaszę jaglaną, a dzięki temu przepisowi stałem się ponownie jej fanem. To prosty przepis, a kotlety jaglane, które są naprawdę smaczne. Polecam serdecznie
POTRZEBUJEMY
- 1 kubek kaszy jaglanej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 jajko
- 2 łyżki masła (można zastąpić olejem lub oliwą)
- kilka pieczarek
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- bułka tarta do posypki
- pieprz i sól
- szczypiorek
- olej lub oliwa do smażenia
PRZYGOTOWANIE
W garnku gotuje kasze. Kiedy już będzie gotowa dodajemy łyżkę masła. Pozostałe masło roztapiamy na patelni i wrzucamy drobno posiekane cebulę i pieczarki oraz starta na małych oczkach marchewkę. Podlewamy wodą, by udusić całość do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką.
Czekamy aż całość ostygnie i mieszkamy kaszę z tym co usmażyliśmy rozbijając do środka jajko. Wrzucamy też posiekany szczypiorek. Bułkę tartą dodajemy do masy lub też obtaczamy gotowe kotlety jaglane. Po uformowaniu smażymy je z obu stron na gorącym oleju.
Polecam też przepis na kotlety z kaszy jaglanej i kalafiora.