Chcesz być szczęśliwy? Jedz banany!

Wrzesień 7, 2019

Z owocem, o którym będę pisać jest tak, że albo go się kocha albo nienawidzi. Idealnie wpisuje się w panujący trend zdrowego stylu życia. Pyszny i zdrowy! Jedzą go wszyscy – sportowcy, dzieci, starsi. A według Eurostatu z roku na rok coraz więcej. Import tego produktu do Polski, od roku 2012 do 2016 roku zwiększył się o 66%! O kim mowa? O bananach!

Znany od ponad 3 000 lat banan obecnie jest jednym z najpopularniejszych owoców na świecie. Spożywany samodzielnie, często używany jest również jako dodatek do deserów oraz potraw. Co w takim razie potęguje popularność banana?

Wpływ na to ma wiele czynników. Jednak głównym jest dostępność. Produkują go Indie, Chiny, Ekwador, Brazylia, Kolumbia. Warto jednak pamiętać, że część z odmian dostępnych na sklepowych półkach pochodzi również z Europy. EURO banany można rozpoznać po znakach towarowych, które gwarantują smak, ale co równie ważne, zrównoważone uprawy. Producenci wspierani przez dotacje europejskie rozwijają plantacje, które z roku na rok powiększają swoje powierzchnie.

Na portugalskiej Maderze, na hiszpańskich Wyspach Kanaryjskich oraz francuskich Gwadelupie i Martynice banany mają świetne warunki do wzrostu. Pewnie dlatego, aż 14 procent użytków rolnych Madery stanową bananowe uprawy. Nie ma się więc co dziwić, że plantacje na tej wyspie produkują średnio 20 000 ton bananów rocznie. Na Gwadelupie i Martynice jest 650 producentów bananów, którzy rocznie dają nam aż 270 tysięcy owoców. Ale bananowe rekordy biją Wyspy Kanaryjskie, gdzie zbiory sięgają aż 400 tysięcy ton.

Wspominane regiony Unii Europejskiej, stworzyły kampanię informacyjną, która ma przybliżyć nam Ich bogactwo. Symbolem tego bogactwa są między innymi banany.

Produkty posiadające certyfikaty, związane z kampanią Enjoy It’s from Europe mają na celu pokazać jak bogate zasoby produktowe posiada zrównoważone rolnictwo w Europie.  Każdy taki certyfikat potwierdza nie tylko pochodzenie, ale też jakość produktów, w tym ich zgodność z normami europejskimi, które zapewniają najwyższe standardy metod uprawy, połowu i hodowli.

Kupiony przez nas banan z certyfikatem pochodzenia z ultraperyferyjnych regionów Unii Europejskiej to nasze wsparcie dla pracujących na tych obszarach ludzi. Sektor produkcji bananów na Wyspach Kanaryjskich zatrudnia na pełen etat ponad 12 000 osób. A na Gwadelupie czy Martynice aż 1 na 20 osób pracuje przy bananowej produkcji. A wszystko odbywa się w sposób zrównoważony!

…i dlatego należy kupować banany!

Jak piszą specjaliści – dietetycy banan ma idealne dla nas proporcje węglowodanów i błonnika. A ów błonnik jest kluczowy w procesach trawienia. Banany są też świetlnym źródłem witaminy B6 i C oraz potasu, magnesu i manganu. Lekarze przekonują, że jeśli mamy zgagę powinniśmy zjeść banana. Jego składniki poprawiają pH i wzmacniają śluzówkę jelit.

Banany zawierają również substancje, z których nasz organizm produkuje serotoninę. A ta pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia, redukując stres i regulując sen.

Stosunkowo niedawno odkryto też ważne antynowotworowe właściwości bananów. Japońskie badania wykazały, że brązowe plamki w bananach zawierają sporo cytokiny, a więc czynnika martwicy nowotworów, zwanego z angielskiego TNF. Jej działanie polega między innymi na zwiększeniu liczby i siły białych krwinek, co poważnie poprawia efektywność naszego układu odpornościowego w walce ze zmianami nowotworowymi. Co ciekawe, im więcej ciemnych plam na skórce banana, tym więcej produkowanego czynnika martwicy nowotworów.

Teraz już wiecie dlaczego warto jeść euro-banany!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


KontaktSklep