Ciasto jogurtowe z jabłkiem

Styczeń 30, 2017

Taki smak i zapach mają tylko zwykłe domowe ciasta. Prostota daje rozkosz podniebienia!

Potrzebne składniki:

  • 2-3 świeże jabłka
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • proszek do pieczenia
  • sól
  • tłuszcz do smarowania blachy
  • cukier puder  do posypania

Polecam portal dla aktywnych fizycznie www.naukaifitness.pl


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. A do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i trzy łyżeczki proszku do pieczenia. Do tego dodajemy jajka, olej i jogurt. Miksujemy 3 minuty na najwyższych obrotach, by uzyskać  gładką konsystencję. Ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką formy o wymiarach 25-28cm. Myjemy i obieramy jabłka. Kroimy je w cienkie plasterki, które równo rozkładamy na cieście. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut.  Po wystygnięciu posypujemy ciasto cukrem pudrem.

Smacznego

Reklama

4 comments

  • piegusek

    Styczeń 30, 2017 at 10:36 am

    w prostocie siła! wspaniałe ciacho 🙂

    • admin

      Styczeń 30, 2017 at 7:15 pm

      Prawda 🙂 smaczna prawda 🙂

  • Marzena

    Styczeń 30, 2017 at 11:28 am

    Takie ciasta są pyszne 🙂

    • admin

      Styczeń 30, 2017 at 7:15 pm

      Dzięki 🙂 pozdrawiam

Comments are closed.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt