Fleksitarianizm trendem żywieniowym na 2017 rok!

Marzec 14, 2017

Amerykanie twierdzą, że ograniczenie jedzenia mięsa to jeden z 10 trendów na ten rok!

Whole Foods Market, amerykańska firma specjalizująca się w sprzedaży żywności ekologicznej i chwaląca się ekspertami w tej dziedzinie, opublikowała listę 10 trendów żywieniowych na rok 2017. Obok „wszystkiego kokosowego”, „kreatywnych przypraw” i „toników wellness” znalazł się także fleksitarianizm.

„W 2017 roku zainteresowanie konsumentów skupi się wokół nowej, bardziej spersonalizowanej wersji zdrowego odżywiania, która jest mniej sztywna od typowego weganizmu,  paleo, bezglutenowej czy innych specjalnych diet, które stały się modne” – pisze Whole Foods Market.

Amerykanie sugerują, że zamiast ścisłego oddania się jednej diecie klienci będą wybierać bardziej elastyczne podejście przy świadomych decyzjach o tym co, kiedy i w jakiej ilości spożywać.

Nie sposób się z tym nie zgodzić 🙂


Oryginalna informacja prasowa Whole Foods Market:
http://media.wholefoodsmarket.com/news/whole-foods-market-serves-up-top-10-trends-for-2017

2 comments

  • Jola

    Maj 17, 2017 at 7:03 am

    Patrząc na to, jak popularne w USA jest jedzenie przetworzone albo ‘ulepszone (patrz. chociażby mięso z hormonami) czasami ciężko jest uwierzyć w to, że podchodzą do żywienia świadomie. 🙂 Al e dobrze, że świat idzie w tym kierunku. 🙂

    • admin

      Maj 17, 2017 at 12:25 pm

      Może w końcu część Amerykanów zrozumiała, że trzeba się dobrze odżywiać 🙂 trzymam za Nich kciuki, bo będąc w USA widziałem sam co Oni jedzą 🙂

Comments are closed.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt