Indyjska zupa warzywna

22 października, 2019

Żółty krem warzywny, który warto podawać z ryżem jaśminowym lub smażonym tofu. Tak jak wiele moich zup, także ta wymaga podsmażenia składników na woku.

POTRZEBUJEMY:
  • Duży ziemniak lub batat
  • Seler
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • Dużą cebulę
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 litry bulionu warzywnego
  • Przyprawy: kumin, kurkuma, sól, pieprz, papryka
PRZYGOTOWANIE:

Kroimy czosnek i cebulę oraz ziemniaka/batata na kawałki. Podsmażamy do przyrumienienia na tłuszczu. Następnie dodajemy pozostałe pokrojone warzywa. Nadal mieszamy smażąc wszystko. Przyprawiamy (łyżeczka kurkumy i pół łyżeczki kuminu, reszta przypraw według uznania). Mieszamy i zalewamy bulionem. Całość powinna się dusić na małym ogniu od 20 do 30 minut.

Po odstawieniu z ognia, możemy zblendować całość.

Do tej zupy idealnie nadaje się ryż jaśminowy lub smażone tofu (najlepiej pokrojone w drobną kostkę długo smażone na małym ogniu, by przypominało grzanki).


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721