Kotlety jęczmienne

Sierpień 16, 2019

To przepis z czasów, kiedy nie mówiło się o kuchni wege, a o przepisach jarskich. Stąd podstawą tych kotletów jest, nieco już zapomniana, kasza jęczmienna. Poza smakiem, kotlety jęczmienne mają jednak inny ważny plus. Przez właściwości kaszy jęczmiennej, z powstałej masy, dobrze tworzy się kotlety.

POTRZEBUJEMY
  • 100 g kaszy jęczmiennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • ½ kubka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka bułki tartej
  • Natka pietruszki
  • Przyprawy
  • Oliwa lub olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE

Kaszę przelać wodą i dokładnie odsączyć. W garnku zagotować mleko i do niego wsypać kaszę. Gdy całość ponownie się zagotuje odstawić garnek z ognia i przykryć garnek. Cebulę i marchewkę drobno pokroić lub zetrzeć na tarce. Na patelni z oliwą lub olejem podsmażyć cebulę, potem dodać marchewki. Całość poddusić i również odstawić pod przykryciem. Następnie wymieszać kaszę i dodać jajka, jogurt, posiekaną natkę pietruszki i bułkę tartą. Przyprawić całość. Po wymieszaniu można formułować kotlety i smażyć je z obu stron na patelni na oleju lub oliwie.

Smacznego 🙂

Przepisy na pozostałe wege-kotlety znajdziecie tu:

 


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


KontaktSklep