Kremowa zupa pietruszkowo-gruszkowa

Lipiec 13, 2019

Prosta i pyszna. Zaskoczy Was smakiem!

POTRZEBUJEMY:
  • 600g pietruszki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 dojrzała gruszka
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • około 1 litr bulionu (wege będzie mniej kaloryczny)
  • 250 ml mleka (najlepiej chudego lub roślinnego)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:

Pietruszkę należy obrać i pokroić w drobne kawałki. Wrzucić na woka z oliwą, posolić i obsmażać na umiarkowanym ogniu przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Gruszkę obrać i pokroić, oczywiście usuwając gniazda nasienne. Dodać do garnka z pietruszką. Następnie przyprawić cynamonem i dalej smażyć przez kolejne 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Wlać bulion i gotować przez 10 minut. Wlać delikatnie mleko mieszkając zupę i znów zagotować.

Na końcu wyłączyć podgrzewanie i zmiksować całość na krem, doprawić sokiem z cytryny i ewentualnie solą. Można dodać oliwę z oliwek, nasiona takie jak słonecznik i trochę świeżej zieleniny.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


KontaktSklep