Mus czekoladowy z tofu jedwabistego

Maj 5, 2017

Wegański deser prosto z nieba. To pyszny mus czekoladowy 🙂

Oto przepis na mus czekoladowy

Jego podstawą jest tofu jedwabiste. Najlepiej kupić dwa opakowania (zwykle 350 lub 450 gramów) oraz dużą tabliczkę gorzkiej czekolady, takiej dobrej jakości, czyli bez oleju palmowego. Do tego można dodać dwie czubate łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej i odrobinę syropu klonowego.

Tofu ubijamy mikserem na jednolitą masę. Topimy czekoladę w łaźni wodnej lub w mikrofalówce. Całość łączymy, dodając skórkę pomarańczową i łyżkę syropu klonowego. Dobrze mieszamy na jednolitą masę.

Powyższa receptura starcza na wypełnienie po brzegi czterech kokilek. Mus wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki, bo najlepiej smakuje schłodzony 🙂

mus czekoladowy

Polecam

Reklama

2 comments

  • Marek

    Styczeń 18, 2017 at 3:40 pm

    Rewelacja 🙂 próbowałem niedawno i potwierdzam, że to niebiański deser

  • Ada

    Maj 5, 2017 at 2:04 pm

    Wygląda niesamowicie smacznie! Jeszcze nie próbowałam, ale zaraz będę musiała to zrobić bo to jest po prostu zbyt apetyczne! Mój facet też uwielbia słodycze, to dzisiaj mały relaksik we dwoje z tofu :*

Comments are closed.


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt