Owocowa uczta śniadaniowa

Marzec 3, 2019

To idealne owocowe śniadania w kolorze różowym. Sprawdzony przepis, który dobrze smakuje i pięknie wygląda!

POTRZEBUJEMY
  • 1 szklanka mleka (w wersji wegańskiej użyj napoju migdałowego)
  • 125 g borówek (mogą być mrożone)
  • 500 g malin (mogą być mrożone)
  • 2 banany
  • 2 łyżki nasion chia
  • pół łyżeczki cynamonu
  • odrobina granoli lub ulubionych płatków
  • listek świeżej mięty
PRZYGOTOWANIE

Do blendera wlewamy mleko lub napój migdałowy, dodajemy cynamonu, większość borówek i malin (pozostawiając kilka do dekoracji) oraz banany. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy nasiona chia i mieszamy łyżką (już nie miksujemy). Całość przelewamy do misek lub wysokich szklanek. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Dekorujemy pozostałymi owocami i granolą lub płatkami oraz listkiem mięty!

 

 

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt