Placki z cukinii z sosem meksykańskim i bitą śmietaną

Lipiec 4, 2017

Przepis dla tych, którzy lubią proste dania i jedzą oczami 🙂 Placki z cukinii wyglądają naprawdę smacznie i mogą stanowić przystawkę lub nawet danie główne. To przepis z serii #ObiadBezMięsa

Na placki z cukinii potrzebujemy

Placki:

  • 3-4 cukinie o łącznej wadze około 750 gram
  • 2/3 szklanki mąki (około 200 gram)
  • 2 jajka
  • 1 cebula średniej wielkości
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta sól
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia

Sos meksykański i bita śmietana:

  • 1 puszka pomidorów lub 2 duże świeże pomidory
  • 1 cebula średniej wielkości
  • kilka listków świeżej bazylii lub pół łyżeczki suszonej
  • pół łyżeczki suszonego oregano
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół łyżeczki cukru
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżka oleju
  • szczypta sól
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 200g śmietany 36%

Robimy placki z cukinii

Przygotowanie placków

Pokrój cukinie na kawałki, umyj pod bieżącą wodą i pozostaw do osuszenia na godzinkę (pozbywając się w ten sposób wody z cukinii zwiększymy chrupkość naszego dania). Następnie osuszone cukinie ucieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy do miski, lekko solimy i mieszamy. Zostawimy naszą cukiniową masę na 15 minut.

Następnie obraną cebulę siekamy w drobną kostkę. Na patelnię wylewamy 2 łyżki oleju. Na średnio rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 minuty do zarumieniania.  Patelnię odstawiamy z  ognia.

Wracamy do cukinii. Odlewamy wydzielony sok, by jeszcze zwiększyć chrupkość placków.  Dodajemy mąkę, jajka, cebulę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Dokładnie mieszamy.

Na dużej patelni rozgrzewamy olej. Nakładamy po łyżce masy cukiniowej. Każdy placek smażymy po 2-3 minuty z każdej strony. Przed położeniem na talerz najlepiej każdy z nich wyłożyć na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przygotowanie sosu i śmietany

Wyparzamy i obieramy ze skórki pomidory i obieramy cebulę. Jedne i drugie kroimy w kostkę.  Na patelnię wylewamy olej i podgrzewamy. Na średnio rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę. Smażymy do zarumienienia, 2-3 minuty. Wrzucamy na patelnię wyciśnięty ząbek czosnku. Smażymy około 1 minutę (pamiętajcie, że czosnku długo smażyć nie można, bo robi się gorzki). Dodajemy pomidory, oregano i gałkę muszkatołową oraz cukier. Wrzucamy też suszoną bazylię, a jeśli mamy świeże jej listki wrzucamy dopiero na sam koniec smażenia. A trwa ono do 10 minut na małym ogniu. Sos odstawiamy do wystygnięcia.

Ubijamy śmietanę. Ja radzę nie dodawać cukru, ale jeśli ktoś lubi ją na słodko to też będzie pasować do aromatycznych placków i sosu.

Na koniec blendujemy sos pomidorowy.

Porady

  • Przy plackach prosto z patelni sos nie musimy być gorący, ale zimny, będzie mniej aromatyczny.
  • Nie bójcie się przygotować większej ich liczby. Placki z cukinii łatwo podgrzać w piekarniku następnego dnia. Są równie pyszne.

 

Polecam

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt