Quiche jajeczna ze szpinakiem i serem

15 października, 2020

To proste i smaczne danie. Dobrze też wygląda na stole, więc fajnie jest właśnie z jego pomocą zaskoczyć pozytywnie znajomych i rodzinę. To quiche jajeczna ze szpinakiem, serem i na przykład suszonymi pomidorami.

POTRZEBUJEMY
  • Ciasto francuskie
  • 4 do 6 jajek w zależności od wielkości
  • 450 gram rozdrobnionego szpinaku ze śmietaną (jeśli kupisz taki bez sosu śmietanowego to potrzeba będzie jeszcze śmietany 18% 200g)
  • Ser sałatkowy lub feta 250 do 300 gramów
  • Kilka pomidorów suszonych w oliwie
  • Pieprz, sól i bazylia
  • Szczypiorek do dekoracji
PRZYGOTOWANIE

Jeśli kupiliśmy mrożony szpinak należy go rozmrozić w garnku z małą ilością wody lub oliwy z oliwek, a następnie pozostawić do wystygnięcia.

Na formę do tarty/quiche wykładamy ciasto francuskie. Przyklejamy brzegi, by móc bezpiecznie wlać do niej podstawę naszego dania. Włączamy piekarnik na 200 stopni Celsjusza.

Następnie w misce mieszamy jajka z ostudzonym szpinakiem (dodajemy śmietany, jeśli szpinak nie miał sosu śmietanowego). Przyprawiamy. Kroimy ser sałatowy/fetę na kawałki.

Wylewamy zawartość miski do formy z ciastem. Dodajemy równomiernie kawałki sera. Kładziemy na wierzch suszone pomidory.

Wstawiamy na 25 minut do piekarnika.

Po wystygnięciu dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.

SUGESTIE

Jeśli mamy grubą formę do tart polecam wstawić samo ciasto na kilka minut do piekarnika. Jak się trochę zarumieni wtedy wlewam zawartość naszego dania do środka i piekę dalej. To pozwala upewnić się, że ciasto francuskie będzie wypieczone na dole.

Danie nadaje się do odgrzewania.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt

Polub moje kanały

Polityka prywatności

Blog prowadzony przez HUB OF SOLUTIONS PAWEŁ MARCINIAK ulica Szronowa 24/5 60-375 Poznań
Numer NIP 7811770149 Numer REGON 301463721