Wegańskie ciastka czekoladowe

Luty 17, 2018

Przepis prosty, ale dający wiele smakowych emocji.

Składniki na solidną porcję na dwie blachy (i tak zobaczycie, że to za mało):

  • tabliczka dobrej jakości czekolady gorzkiej pokruszona na drobne kawałki (jeśli użyjemy mlecznej to ciastka będą równie dobre, ale już wegetariańskie)
  • 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego)
  • 1 szklanka oleju
  • 6 łyżek  kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Potrzebujemy:

  • blachę do pieczenia (najlepiej dwie)
  • papier do pieczenia
  • piekarnik

Wstawiamy piekarnik na 180 stopni.  Do dobrze wymieszanego melanżu mąki , soli, sody, kakao i cukru dodajemy olej i wodę. Ciasto powinno być w miarę zwarte. Następnie formujemy z niego małe kulki  (mniejsze od piłek ping-pongowych). Blachę pokrywamy papierem do pieczenia. Na nim rozpłaszczamy kulki. Pamiętajmy o zachowaniu odstępu 2-3 centymetrów miedzy ciastkami, bo one urosną. Pieczemy ciastka 6-10 minut w temperaturze 180 stopni. Odklejamy pyszności od papieru dopiero po ich wystygnięciu!

Smacznego!

Reklama


Cześć, mam na imię Paweł

Z wykształcenia jestem magistrem biologii i dziennikarzem. Od 2016 roku mówię również o sobie: fleksitarianin. Trochę to wyszło z przypadku, kiedy natknąłem się na ten termin gdzieś w sieci. Nagle okazało się, że przez całe życie pasowałem do definicji, której nie znałem.

Na blogu dzielę się swoją wiedzą dotyczącą ograniczenia jedzenia mięsa, bo wiem, że nie jest to łatwy temat. Codziennie szukam kulinarnych inspiracji i śledzę rozwój naukowej wiedzy o dietach, żywieniu i ochronie środowiska naturalnego.


Kontakt