5 antystresowych produktów spożywczych
To co jemy wpływa na to jak się zachowujemy. To znana prawda. Teraz przedstawiamy Wam 5 dań na uspokojenie. 5 przysmaków o właściwościach antystresowych.
Kluczem do samopoczucia jest ruch i to czym karmimy nasz organizm. Wszyscy dobrze wiemy, że przy braku ruchu i słabej jakości jedzeniu słowa ?nic mi się nie chce? często będą gościć w naszym myślach. Zmiana oczywiście da nam energię. Ale możemy zrobić nawet coś więcej?
Współczesna wiedza naukowców o właściwościach produktów spożywczych pozwala na dostosowanie naszego menu do naszych potrzeb. By wywołać konkretne skutki w naszych ciałach. Niektóre rzeczy z talerza mogą bowiem wyzwalać produkcję substancji, które wpływają na lepsze samopoczucie.
Magnez i tryptofan pomagają uwolnić serotoninę. Na nasz mózg pozytywnie działają też kwasy omega-3 i witaminy z grupy B. Stąd lista pięciu dań, które dzięki swoim składnikom mogą działać antystresowo.
5 Tofu
Tofu zawiera witaminę B1, tony tryptofanu oraz wysoki poziom magnezu, żelaza i kwasów omega-3. To także dobre źródło roślinnego białka. Tofu uznawane jest wręcz za podstawowy zamiennik mięsa.
4 Nasiona Chia
Mają jeszcze więcej tryptofanu na gram niż indyk i są naładowane magnezem. Najprostsze danie to pudding z nasionami chia w formie deseru lub z bananami i jogurtem jako posiłek przed treningiem.
3 Płatki owsiane
Owsianka jest świetną przekąską, ponieważ wysoki poziom tryptofanu wywołuje uczucie spokoju, a melatonina w owsie daje spokojny sen. Jakby tego było mało płatki owsiane zawierają duże ilości witaminy B6 i magnezu. Jeśli dodamy do owsianki siemię lniane w naszej misce będzie ekstra dawka kwasów omega-3.
2 Łosoś
Łosoś to ryba, która może być symbolem dobrego samopoczucia. Niektórzy lekarze pewnie wpisaliby ją na receptę przy depresji! Jest bogata w kwasy tłuszczowe omega-3, wyjątkowo bogata w witaminy z grupy B, pełna magnezu, ma nawet niewielkie ilości tryptofanu.
1 Szpinak
To nasz mistrz. Tę zieleń można zamienić na koktajl, sałatkę lub dodatek do dania głównego. Liście szpinaku wypełnione są magnezem i witaminami z grupy B. Jeśli nie jadłeś świeżego szpinaku, nie mów, że Ci nie smakuje. Spróbuj a nie pożałujesz.