Babeczki gruszkowo-orkiszowe, czyli coś oryginalnego na śniadanie
Dobre śniadanie, to zdrowe i smaczne śniadanie. A jak jeszcze będzie oryginalne, to w ogóle super. Babeczki gruszkowo-orkiszowe są lekkie, wilgotne i pożywne.
Połączenie płatków orkiszowych z owocami i nabiałem to dobry poranny zestaw. Daje energię i zapewnia sporą ilość białka, błonnika i innych elementów niezbędnych, by dobrze rozpocząć dzień. Może to Wasze nowe danie na #ŚniadanieBezMięsa?
Zobaczcie przepis na babeczki gruszkowo-orkiszowe
POTRZEBUJEMY
- trzy gruszki jabłka
- dwa jajka
- mały jogurt naturalny (200-250g)
- 1/3 szklanki miodu płynnego lub słodkiego syropu (cukrowy, z agawy, klonowy)
- 3 szklanki płatków orkiszowych
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina soli
- ? szklanki mleka (może być krowie lub roślinne)
PRZYGOTOWANIE
Gruszki myjemy, obieramy ze skórki i ucieramy na tarce (na największych oczkach) lub kroimy na bardzo drobne kawałki. Rozbijamy w misce dwa jajka i dobrze mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt naturalny i miód lub syrop. Mieszamy. Dodajemy płatki, proszek do pieczenia, sól i gruszki. Całość dobrze mieszamy łyżką. Na koniec oddajemy mleko i również mieszamy. Powstanie nam bardzo wilgotne ciasto. Nie bójcie się tego J Łyżką wykładamy je do foremek na muffiny. Pamiętamy, że babeczki lekko urosną. Wstawiamy do piekarnika na 35 do 40 minut na 175 stopni Celsjusza.